W okresie zimowym to każdy marzy po powrocie z zimnego dworu wejść pod ciepły kocyk lub usiąść w towarzystwie ciepłego
kaloryfera , ja osobiście uwielbiam . Ale i też uwielbiamy wypić coś ciepłego i rozgrzewającego , dziś polecam mój ulubiony kisiel
z ulubionych owoców .
2 szklanki mrożonych jagód
1 3/4 szklanki wody (można więcej)
od 7 do 9 łyżek cukru
3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soku z cytryny
W garnku umieszczamy jagody z cukrem ,
(ja osobiście wolę mniej słodkości i dodaje 7 łyżek ale można więcej) sokiem z cytryny i 1 szklanki wody (można więcej jeżeli wolimy mniej gęsty kisiel) . Zagotować .
W 3/4 szklanki rozmieszać skrobię ziemniaczaną . Wlać do za gotowanych jagód , szybko i energicznie mieszać by nie powstały grudki . Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut na małym ogniu .
Spożywać zaraz po zrobieniu .