15 grudnia 2022

Kisiel z mrożonych jagód

W okresie zimowym to każdy marzy po powrocie z zimnego dworu wejść pod ciepły kocyk lub usiąść w towarzystwie ciepłego 
kaloryfera , ja osobiście uwielbiam . Ale i też uwielbiamy wypić coś ciepłego i rozgrzewającego , dziś polecam mój ulubiony kisiel 
z ulubionych owoców . 


2 szklanki mrożonych jagód 
1 3/4 szklanki wody (można więcej) 
od 7 do 9 łyżek cukru 
3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej 
1/2 łyżeczki soku z cytryny 

W garnku umieszczamy jagody z cukrem , 
(ja osobiście wolę mniej słodkości i dodaje 7 łyżek ale można więcej) sokiem z cytryny i 1 szklanki wody (można więcej jeżeli wolimy mniej gęsty kisiel) . Zagotować .
W 3/4 szklanki rozmieszać skrobię ziemniaczaną . Wlać do za gotowanych jagód , szybko i energicznie mieszać by nie powstały grudki . Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut na małym ogniu . 
Spożywać zaraz po zrobieniu .