03 lipca 2021

Krokiety ze szpinakiem i fetą

 
450 gram szpinaku (mrożony) 
270 g fety (18 % tłuszczu) 
2 łyżki śmietany 18 %
oliwa z oliwek lub masło 
3 ząbki czosnku 
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta
 
olej - do smażenia krokietów 
 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek lub roztapiamy masło , wrzucamy szpinak , smażymy chwilę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę
(można dodać więcej lub mniej czosnku jak kto lubi) oraz szczyptę Vegety . Cały czas mieszamy żeby się nie przypaliło i odparowała woda ze szpinaku . Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę , pokruszoną fetę , doprawiamy do smaku solą , pieprzem . 
Studzimy ! .
 
Naleśniki na słono smażymy z przepisu podstawowego  https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html) , potrzebujemy około 10 sztuk o średnicy 20 cm .
 
 
Na każdy naleśnik nakładamy około łyżki farszu szpinakowego , lekko rozsmarowujemy ( możemy rozsmarować po całości ) , złożyć boki naleśnika do środka i zwijamy naleśnik w rulon . 
Postępujemy tak z resztą farszu i naleśników . 
 
 
 
Gotowe krokiety pozostawiamy chwilę do ostygnięcia . Po chwili panierujemy pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na złoty kolor z obu stron .