01 listopada 2022

Grzyby w ketchupie


Około 2 kg grzybów leśnych 
1/2 szklanki octu 10% 
1/2 szklanki oleju 
1 szklanka pikantnego ketchupu 
1 łyżka soli 
4 średnie cebule 
4 łyżki cukru 
6 kulek ziela angielskiego 
3 liście laurowe 
pół szklanki żurawiny (można mniej) 

Leśne grzyby obieramy i kroimy zależy od wielkości na cztery lub sześć kawałków . Następnie przekładamy do garnka i obgotowujemy w osolonej wodzie około 40 minut . Po tym czasie odcedzamy grzyby na sicie . 


Cebule obieramy i kroimy w piórka , odkładamy na bok . W między czasie z podanych składników bez cebuli mieszamy zalewę , którą trzeba zagotować . Po zagotowaniu dodajemy cebule i ponownie zagotowujemy . Do przestudzonej zalewy dokładamy grzyby 
i dokładnie mieszamy . 

  

Po czym nakładamy do słoików . Pasteryzujemy od zagotowania 
około 15 - 20 minut . Pozostawiamy w garnku do 
całkowitego wystygnięcia .



Gotowe grzybki pozostawiamy na około tydzień do przegryzienia . Wspaniale smakują jako przekąska podczas domówki . 
 
Kilka zdjęć z leśnej wyprawy