Około 2 kg grzybów leśnych
1/2 szklanki octu 10%
1/2 szklanki oleju
1 szklanka pikantnego ketchupu
1 łyżka soli
4 średnie cebule
4 łyżki cukru
6 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
pół szklanki żurawiny (można mniej)
Leśne grzyby obieramy i kroimy zależy od wielkości na cztery lub sześć kawałków . Następnie przekładamy do garnka i obgotowujemy w osolonej wodzie około 40 minut . Po tym czasie odcedzamy grzyby na sicie .
Cebule obieramy i kroimy w piórka , odkładamy na bok . W między czasie z podanych składników bez cebuli mieszamy zalewę , którą trzeba zagotować . Po zagotowaniu dodajemy cebule i ponownie zagotowujemy . Do przestudzonej zalewy dokładamy grzyby
i dokładnie mieszamy .
Po czym nakładamy do słoików . Pasteryzujemy od zagotowania
około 15 - 20 minut . Pozostawiamy w garnku do
całkowitego wystygnięcia .
Gotowe grzybki pozostawiamy na około tydzień do przegryzienia . Wspaniale smakują jako przekąska podczas domówki .
Kilka zdjęć z leśnej wyprawy |