13 lipca 2024

Ciasto kruche z budyniem i frużeliną leśną


CIASTO KRUCHE 
400 g mąki pszennej 
30 g cukru pudru 
10 g proszku do pieczenia 
250 g zimnego masła 
4 żółtka 
1 jajko 

FRUŻELINA Z OWOCÓW LEŚNYCH 
900 g mieszanki owoców leśnych 
300 g cukru 
4 łyżki mąki ziemniaczanej+4 łyżki zimnej wody 

BUDYŃ
90 g budyniu waniliowego 
1 litr mleka 3,2%
15 g cukru 
24 g cukru waniliowego
 
cukier puder do posypania ciasta 

Ciasto kruche.: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem pudrem . Dokładamy zimne masło i tworzymy tak zwaną kruszonkę , wówczas dodajemy żółtka , jajko i ugniatamy na jednolite ciasto . Gotowe ciasto dzielimy na dwie nie równe części (jedna większa na dno mniejsza na górę) . Schładzamy minimum godzinę w lodówce .


Gdy ciasto się chłodzi robimy frużeline . Do garnka przekładamy owoce leśne (rozmrożone na sicie !) , dodajemy cukier i gotujemy do puszczenia soku , zmniejszamy gaz , gotujemy następne 5 minut . W między czasie 4 łyżki zimnej wody mieszamy z 4 łyżkami mąki ziemniaczanej . Mieszamy tak długo by było dobrze rozmieszane i nie miało grudek . Gdy owoce mamy zagotowane , wlewamy jednym strumieniem naszą mieszaninę , dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy do zgęstnienia frużeliny . 


Po upływie godziny wyciągamy ciasto i wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia formę . Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut do lekkiego zrumienienia . Studzimy ! 
Gdy ciasto stygnie gotujemy budyń . 


700 ml mleka zagotować dodać do niego cukier oraz cukier wanilinowy a w 300 ml mleka rozmieszać proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka . Gotować do zgęstnienia się budyniu . Ciepły budyń wylewamy równomiernie na wystudzony spód . Na budyń wylewamy równomiernie frużelinę . Na wierzch ciasta ścieramy pozostałą część ciasta . 


Ciasto pieczemy w temperaturze 180 °C około 40 minut do ładnego zrumienienia wierzchu ciasta . 


Po całkowitym wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem .