31 maja 2022

Zapiekanka a'la brukoli


400 g mięsa mielonego z indyka 
1 średni brokuł
1 średni kalafior 
1 mała cebula 
250 g mini pieczarek 
250 g sera mozzarella 
1/2 selera 
przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy- sól , pieprz , papryka słodka , maggi , oregano , zioła prowansalskie , tymianek 
 
Seler obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie następnie kroimy w plastry które układamy na dnie naczynia żaroodpornego . 
Kalafior i brokuł obieramy , myjemy , gotujemy al'dente najlepiej osobno (najpierw kalafior później brokuł) w osolonej z odrobiną cukru wodzie . Pozostawiamy do przestudzenia . 
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie . 
Mięso mielone dokładamy do cebuli , dodajemy przyprawy oraz pokrojone na pół mini pieczarki . Smażymy do momentu jak pieczarki stracą surowość i woda wyparuje . 
Gotowe mięso z pieczarkami wyglądamy na seler . 
Na górę ścieramy 1/3 sera . 
 
 
Na mięso posypane serem układamy ugotowane warzywa
(brokuł i kalafior) . Następnie ścieramy i posypujemy resztą sera , posypujemy słodka papryką i ziołami prowansalskimi .
 
  
Gotową zapiekankę pieczemy w 180° C przez około 30 minut do momentu rozpuszczenia i zapieczenia sera .