06 listopada 2021

Zebrowe trio

 
8 jajek 
1/2 kg cukru 
800 g mąki pszennej 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 1/2  szklanka oleju 
1 1/2 szklanka wody mineralnej (najlepiej gazowana) 
+ 3 łyżki kakao 
+ 3 łyżki kisielu truskawkowego 
+ 3 łyżki mąki pszennej 
 
Jajka z cukrem ubijamy na puszysto tak jak biszkopt dodajemy resztę składników (mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia , olej , woda mineralna) mieszamy do połączenia się składników. Następnie ciasto dzielimy na 3 części (jedna z nich musi być troszkę większa) .
Do jednej dodajemy kakao , do drugiej kisiel a do trzeciej i największej dodajemy mąkę pszenna wszystko mieszamy na jednolitą masę . 
Formę (u mnie serce ale może być inna) wysmarowaną margaryną 
i oprószoną bułką tartą wylewamy na przemiennie ciasto . 
Pieczemy około 45 minut do 1 godziny w 175 °C . 

Gotowe i wystudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i posypkami .