14 sierpnia 2021

Buraczki tarte na zimę

 
2 kg buraków czerwonych 
4 łyżki octu 10 %
łyżeczka cukru 
przyprawy - sól , pieprz 
 
Buraczki myjemy , obcinamy zieleninę , wkładamy do garnka , zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości buraka (u mnie to półtorej godziny) . Po tym czasie odcedzamy buraki i pozostawiamy do przestudzenia .
 
 
Gdy buraki mamy już przestudzone obieramy je ze skóry i ścieramy 
na tarce o dużych oczkach . Dodajemy octem , cukrem oraz pieprzem z solą do smaku .
 
 
Przyprawione buraczki przekładamy do słoiczków . Gotowe słoiczki wkładamy do garnka wyścielonego ściereczką , zalewamy wodą do połowy wysokości słoika . 
Pasteryzujemy od zagotowania się wody 15 minut (tak żeby słoiki złapały) . Pozostawiamy w garnku do wystudzenia .