10 kwietnia 2021

Cytrynowiec


Biszkopt 24x35 cm 

PONCZ
1/2 szklanki wody
sok z cytryny
1 łyżeczka cukru 
 
  MASA BUDYNIOWA 
1/2 szklanki soku z cytryny (około 2-3 sztuki) 
1 1/2 szklanki wody 
1 szklanka cukru 
2 budynie waniliowe bez cukru 
200 g masła 
 
  PIANKA 
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru pudru 
1/2 l śmietanki 30% lub 36% 
 
Masa budyniowa.: Sok z cytryny , woda i cukier zagotować , 
trochę wody zostawić na rozmieszanie  budyniu . Zagotować , całość studzimy .
Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy partiami zimny budyń . 
Gdy całość nam się połączy , wykładamy na biszkopt .
Pianka.: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę 
i wlewamy zimną galaretkę . Wykładamy na masę .
Na to herbatniki i lukier . 
 
LUKIER.: sok z 1/2 cytryny i cukier puder ( ilość zależy od soku 
z cytryny ) - mieszamy razem na jednolitą masę i polewamy herbatniki ułożone na cieście .
 
   * Do ubitej śmietany zamiast galaretki można dodać żelatynę 
rozpuszczoną , taką tężejącą . (( 2 łyżki na 3/4 szklanki wody ) 
2 łyżki żelatyny zalać lekko zimną wodą , rozmieszać następnie 
wlać tak 3/4 szklanki gorącej wody , chwilę poczekać i zimne wlać do masy ) .

ciasto w przekroju