2 litry czystego rosołu
500 g obgotowanych leśnych grzybów
3 średnie wielkości marchewki
2 średnie pietruszki
1/4 średniego selera
biała część z pora
1 łyżka mielonych suchych grzybów
100 g żytniego makaronu świderki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
duża szczypta gałki muszkatołowej
przyprawy- sól , pieprz , maggi
Rosół zagotowujemy dodajemy do niego obgotowane grzyby (szybciej gotujemy grzyby od zagotowania około 30 minut następnie studzimy ) , pokrojoną w pół plasterki por i starte na grubych oczkach warzywa , gotujemy około 15 minut na małym ogniu . Po upływie tego czasu zupę doprawiamy do smaku przyprawami , dosypujemy zmielone suszone grzybki
(ja osobiście suszę nóżki grzybów a później miele
w młynku od kawy) . Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki , zagotowujemy .
W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu
na opakowaniu .
Gotowy makaron dodajemy do zupy , mieszamy , ponownie doprawiamy .
Zupa gotowa do zajadania .
Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ;