30 kwietnia 2023

Kotlet mielony drobiowy


500 g mięsa mielonego z piersi z kurczaka 
1 łyżka bułki tartej 
1 czerstwa mała bułka 
woda - do namoczenia 
1 jajko 
przyprawy - curry , słodka papryka , pieprz biały , maggi , zioła prowansalskie , suszony koperek ,

bułka tarta - do panierowania 
olej - do smażenia 

Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy jajko , odciśniętą namoczoną bułkę w wodzie , bułkę tartą oraz przyprawy . Dokładanie wyrabiamy masę mięsną . 


Pozostawiamy na około 10 minut do przegryzienia . 
Po upływie tego czasu z mięsa formujemy klopsy które panierujemy w bułce tartej . 
 

Gotowe i uformowane kopsy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor . 


28 kwietnia 2023

Puszysty sernik bez spodu


MASA SEROWA 
1 kg twarogu sernikowego 
250 g cukru 
3 łyżeczki cukru waniliowego 
100 g masła / margaryny 
7 jajek ( rozmiar M ) 
2 łyżki ( 30 g ) skrobi ziemniaczanej 
2 łyżki ( 30 g ) mąki pszennej 

OPCJONALNE 
skórka startą z cytryny / pomarańczy
około 2 garści rodzinek 
parę kropel aromatu 

DODATKOWO 
puszka mandarynek
cukier puder / polewa czekoladowa 

 Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia 
a następnie zacisnąć obręcz . 
 Oddzielić żółtka i białka . W miseczce wymieszać skrobie ziemniaczaną i mąkę pszenna . W misie miksera utrzeć miękkie 
masło / margarynę z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę . Dalej miksując na najwyższym dodajemy po jednym żółtku . Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser 
a następnie wymieszane mąki . 
( teraz można dodać startą skórkę , aromat , rodzynki ) 


Osobno ubić na sztywno białka i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej . 


Masę serową wyłożyć do tortownicy układamy mandarynki 
( można je pominąć ) . Wyrównać . 


Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 °C 
( grzałka góra-dół ) . Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika . 


Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .  Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki . 
Sernik oprószamy cukrem pudrem lub polewany polewą 
czekoladową . 


Kawałek pysznego serniczka  

23 kwietnia 2023

Schab pod warzywno serową pierzynką


1 średnia cukinia 
1cebula 
2 łyżki oleju 
4 plastry sera 
3 średnie pomidory 
1 papryka 
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy 
przyprawy - sól , pieprz , maggi , słodka papryka , zioła prowansalskie 

3 kotlety schabowe + 
mąka pszenna 
jajko
bułka tarta 

olej - do smażenia 
natka pietruszki - do posypania 

Cebulę kroimy na drobno i smażymy na złoty kolor , następnie dodajemy obraną , pokrojoną cukinię a po chwili paprykę . Chwilę smażymy na koniec dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory , dusimy około 10 minut do lekkiego odparowania wody z pomidorów . Doprawiamy do smaku . Odstawiamy z gazu dodajemy majonez oraz musztardę i dokładnie mieszamy , ponownie doprawiamy .  


Kotlet schabowy rozbijamy młotkiem . Panierujemy potrójną panierka ( mąka - jajko - bułka tarta ) i smażymy na złoty kolor na oleju . Po usmażeniu przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . 


Na usmażone kotlety nakładamy warzywa i nakrywamy serem 
żółtym . Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 do 30 minut w 170-180 °C . Po upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika oprószamy natką pietruszki .

 

Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami ja uwielbiam z surówka obiadową 
( link poniżej )


19 kwietnia 2023

Buraczki na ciepło z cebulką


4 ugotowane średnie buraczki 
1 mała cebula 
2 łyżki masła
przyprawy - sól , pieprz , cukier

Cebulę kroimy w kostkę , smażymy na maśle na złoty kolor . Ugotowane buraczki obieramy , kroimy w drobne paseczki lub trzemy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do cebuli . Dokładnie mieszamy , doprawiamy do smaku przyprawami . 
Delikatnie podgrzewamy około 8 do 10 minut . 

15 kwietnia 2023

Karkówka niedzielna


około 1 1/2 kg karkówki 
1 cebula 
2 małe ogórki kiszone 
2 małe liście laurowe 
2 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu 
olej 
przyprawa do mięs (Knorr) 
przyprawy - majeranek , gałka muszkatołowa , papryka słodka , pieprz czarny 

Mięso myjemy i przekładamy do naczynia w którym będziemy piec . 
( takie które można włożyć do piekarnika ) . Dokładnie oprószamy przyprawami i polewamy olejem by mięso nie wyschło . Ogórka i cebule kroimy w grube plastry obkładamy mięso , następnie dokładamy ziele angielskie , liść laurowy i pieprz czarny . 


Tak przygotowane mięso pozostawiamy na około 12 godzin do przegryzienia w zimne miejsce . 
Po upływie tego czasu mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut następnie mięso obracamy i podlewamy niewielką ilością woda i pieczemy kolejne półtorej godziny w 170 - 180 °C . Po upieczeniu pozostawiamy mięso na około 10 minut by łatwo się kroiło i nie uciekły nam wszystkie smaki . 
 

10 kwietnia 2023

Pasta z twarogiem i jajkiem


200 g twarożku Grandi
2 małe jajka 
4 rzodkiewki 
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 
pieprz 

Jajka gotujemy na twardo i studzimy . Twarożek przekładamy do miski dodajemy starte na tarce o dużych oczkach rzodkiewki oraz zimne jajko ( można użyć krajaczki do warzyw ) . Doprawiamy do smaku pieprz dokładamy szczypiorek i dokładnie mieszamy . 
Pastę spożywamy od razu po zrobieniu . 

06 kwietnia 2023

Roladki z polędwicy ze szpakiem i marchwią


1 polędwica wieprzowa 
6 kostek szpinaku rozdrobnionego
1 ząbek czosnku 
1 przyprawa do wieprzowiny ( Knorr ) 
1 mała marchewka 
olej 
1/2 serka pleśniowego 
przyprawy - gałka muszkatołowa , pieprz 

Szpinak romrażamy i smażymy na oleju dodając do niego czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz i gałkę muszkatołową . Smażymy do odparowania wody .
Polędwice ( u mnie około 1/2 kg i wyszły ładne 2 roladki ) kroimy na pół i rozcinamy po środku tak by wyszedł nam kotlet . Posypujemy przyprawą do mięs . 
Na gotowy kotlet nakładamy od 2 do 3 łyżki szpinaku i rozprowadzamy po całości . Na szpinak układamy kawałek marchewki oraz 2 grubsze plasterki sera i ciasno zwijamy .


Gotowe , zwinięte roladki przekładamy do żaroodpornego pojemnika wyścielonego papierem do pieczenia i wkładamy w chłodne miejsce na około 30 minut . 


Po upływie tego czasu roladki przekładamy do piekarnika nakrywamy papierem do pieczenia i pieczemy około pół godziny w 200 °C z termoobiegiem ( lub 170 °C bez termoobiegu ) następnie przez kolejne pół godziny pieczemy w 150 °C opcja gór-dół . 


Po upieczeniu roladki od razu możemy podawać .