13 maja 2023

Kotlety siekane z kurczaka ze szpinakiem



900 g piersi z kurczaka
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g sera żółtego
200 g pieczarek
6 kostek brykietu szpinaku 
2 ząbki czosnku 
olej do smażenia
przyprawy – sól , pieprz , maggi , słodka papryka , gałka muszkatołowej 

Szpinak smażymy na łyżce oleju do odparowania wody następnie dodajemy gałkę muszkatołową oraz obrany i przeciśnięty przez prasę czosnek i smażymy około 5 minut do uwolnienia aromatu czosnku . Pozostawiamy do wystygnięcia . 


Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę , dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser , jajka , mąkę , przyprawy ( ja smażę jednego i kosztuję czy jest wystarczająco doprawiane ) i zimny szpinak , mieszamy wszystko dokładnie . 

  

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżka masę na kotlety i smażymy na złoty kolor 
z obu stron . Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy , żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu .

Gotowe kotleciki podajemy z ulubioną sałatką lub surówką idealnie pasują na domową imprezę . 


 Poniżej umieszczam link do wersji z pieczarkami ;