600 g piersi z kurczaka
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g sera żółtego
6 kostek brykietu szpinaku
2 ząbki czosnku
przyprawy – sól , pieprz , maggi , słodka papryka , gałka muszkatołowej
olej do smażenia
Szpinak smażymy na łyżce oleju do odparowania wody następnie dodajemy gałkę muszkatołową oraz obrany , przeciśnięty przez prasę czosnek i smażymy około 5 minut do uwolnienia aromatu czosnku . Pozostawiamy do wystygnięcia .
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę , dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser , jajka , mąkę , przyprawy ( ja smażę jednego i kosztuję czy jest wystarczająco doprawiane ) i zimny szpinak , mieszamy wszystko dokładnie .
Na patelni rozgrzewamy olej , nakładamy łyżka masę na kotlety i smażymy na złoty kolor
z obu stron . Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy , żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu .
Gotowe kotleciki podajemy z ulubioną sałatką lub surówką idealnie pasują na domową imprezę .
Poniżej umieszczam link do wersji z pieczarkami ;