30 czerwca 2022

Zupa pieczarkowa

 

2 litry czystego rosołu 
1 ugotowane marchewki
1/2 ugotowanej pietruszki 
300 g pieczarek
1 ugotowana pietruszka 
1 ugotowane udko 
2 łyżka posiekanej natki pietruszki 
szczypta gałki muszkatołowej 
przyprawy - pieprz , sól , Vegeta , maggi 

Czysty rosół przelewamy do garnka i zagotować . Marchewkę , pietruszkę i mięso z udka kroimy w kostkę a pieczarki obieramy , trzemy na tarce o dużych oczkach . 
Do gotującego rosołu dodajemy pieczarki i gotujemy chwilę około 10 minut . Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i mięso . Doprawiamy do smaku przyprawami . Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 

25 czerwca 2022

Zupa ajlauf

Zupa ajlauf nazwa pochodzi z gwary Śląskiej a po polsku zupa z lanymi kluskami a w moim rodzinnym domu zupa z jajcem i to moja ulubiona zupa . Mimo że robię dobra zupę ale od mojej mamusi smakuje mi najlepiej :) .


2 litry czystego rosołu 
2 ugotowane marchewki 
1 ugotowana pietruszka 
1 ugotowane udko 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 jajka 
3 łyżki mąki pszennej/żytniej
przyprawy - pieprz , sól , Vegeta 
 
Czysty rosół przelewamy do garnka i zagotować . Marchewkę , pietruszkę i mięso kroimy w kostkę . 
 
 
Do osobnego garnka wbijamy 3 jajka , dodajemy około 3 łyżki 
mąki ( można mniej ) dokładnie mieszamy by nie było grudek 
i konsystencji dość gęstej ale na tyle lejącą by fajnie się wylewała do garnka . Ciasto powoli wlewamy do gotującego rosołu i energicznie mieszamy , zmniejszamy gaz , gotujemy około 5 minut . Po tym czasie dodajemy warzywa , natkę pietruszki i mięso . Gotujemy około 15 na małym ogniu na sam konie doprawiamy do smaku  .

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 

19 czerwca 2022

Smażony łosoś


300 g filetu z łososia 
3 łyżki masła 82%
sok z cytryny 
sól i pieprz czarny mielony 

Łososia posypujemy przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny . 
Gotowego łososia smażymy na maśle z każdej strony po około 8 minut do zrumienienia . 


Gotowego łososia podajemy z ulubioną sałatka i dodatkami . 

18 czerwca 2022

Gołąbki bez zawijania

 
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 małej główki kapusty białej
50 g suchego ryżu 
200 g pieczarek 
1 cebula 
1 jajko 
1 łyżka bułki tartej 
olej 
1 łyżka przyprawy do mięsa (Knorr) 
przyprawy - sól , pieprz czarny , papryka słodka , gałka muszkatołowa , majeranek , Vegeta , maggi
 
  SOS POMIDOROWY 
200 ml bulionu 
500 ml passaty pomidorowej 
80 g przecieru pomidorowego 
2 ząbki czosnku 
1 malinowy pomidor
przyprawy - Vegeta , zioła prowansalskie 
 
Ryż gotujemy około 10 minut (tak żeby w po przegryzieniu był lekko twardy) . Mięso myjemy , mielimy , pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki , cebulę kroimy w drobną kosteczkę , smażymy na maśle razem z pieczarkami . Kapustę kroimy drobno następnie parzymy wrzątkiem lub krótko gotujemy 
 
 
Wszystko przekładamy do miski dodajemy jajko , bułkę tarta 
i wyrabiamy na jednolitą masę na sam koniec doprawiamy do smaku przyprawami .
Formujemy klopsy (u mnie po 100 g każdy) i obsmażyć delikatnie z każdej strony na małej ilości oleju . 
 
  
Sos pomidorowy - bulion przekładamy do garnka dolewamy passatę i przecier pomidorowy . Zagotujemy następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i przyprawy .
 
  
Do gotowego sosu przekładamy usmażone gołąbki . 
 
 
Dusimy około 30 minut  w piekarniku w temperaturze 180 °C lub na małym ogniu . 


15 czerwca 2022

Biała kiełbasa

 
1 kg łopatki 
15-20 g soli peklującej 
2-4 g mielonego pieprzu czarnego 
około 100 ml przegotowanej letniej wody 
 
Mięso myjemy kroimy na mniejsze i mielimy maszynką do mięsa mielonego . 
 
 
Do mięsa mielonego dodajemy peklującą sól mieszamy dość dokładnie i pozostawiany na 12 godzin do zapeklowania . 
 
 
Po tym czasie dodajemy pieprz czarny oraz wodę , szybko i energicznie mieszamy .
Tak przygotowane mięso nadziewamy do jelita wieprzowego . 
 
Gotowa kiełbasę parzymy we wrzącej wodzie od zagotowania 
i zmniejszenia gazu około 15 minut . 

11 czerwca 2022

Kalafior z piekarnika

 
1 kalafior 
4 łyżki oliwy z oliwek 
3 ząbki czosnku 
przyprawy - curry , papryka słodka , sól , pieprz , oregano 
  
Kalafior obieramy na mniejsze różyczki następnie płuczemy pod bieżącą woda i osuszamy . 

  
Gotowy , osuszony kalafior przekładamy na blaszkę 
( tak by kalafior był tworzył jedną warstwę ) oprószamy przyprawami , 
dodajemy obrany czosnek i polewamy oliwa z oliwek . 
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180° C . 
Po upieczeniu dekorujemy natka pietruszki . 
 
Gotowy kalafior podajemy jako dodatek do mięsa lub samodzielnego dania . 

07 czerwca 2022

Domowy rosół - czysty

Powiedzmy sobie szczerze , dobry rosół musi być treściwy i nie chodzi tu o dodatki ale o to z czego i na czym jest gotowany . Mój rosół już kilka osób stwierdziło w tym mój mąż że podobał by się Pani Magdzie Gessler, bo je tłusty i treściwy . 

 
2 porcje rosołowe 
2 udka z kurczaka 
1 ogon świński 
1 seler 
1 por 
1 duża opalona cebula
3 marchewki 
2 pietruszki 
3 suszone grzybki 
Natka zielonej pietruszki 
Natka zielonego selera 
4 kulki ziela angielskiego  
6 kulek pieprzu czarnego 
1 liść laurowy 
2 łyżki Vegeta natur
 
Do garnka wkładamy warzywa i mięso (warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki) . Zalewamy zimnej wody (może być mniej niż wysokość warzyw albo tyle żeby było na równo z nimi) . 
 
 
Tak przygotowany garnek doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 3 do 4 godzin na mały ogniu tak by nasz rosół się gotowała ale nie wrał . Gotowy rosół przecedzamy . 
 
Gotowy rósł używamy do ulubionych zup z dodatkami lub zup czystych a nawet do podlewania mięsa .