30 czerwca 2025

Ogórki kiszone


ogórki gruntowe 
czosnek 
koperek 
korzeń chrzanu 
liść chrzanu 

ZALEWA 
1 litr gorącej wody 
15 g soli kuchennej 

Na dno słoika wkładamy 2 ząbki czosnku przekrojonego na plastry , 
3 gałązki kopru oraz 3 małe kawałki pokrojonego chrzanu . Następnie układamy ciasno dobre umyte ogórki gruntowe 
(jasną stroną do dołu) . 
Na górę słoika układamy kawałek liścia chrzanu , ząbek czosnku przekrajany na pół oraz kawałek kwiatka kopru .
Tak przygotowane ogórki zalewamy ciepłą zalewą (do gotującej wody wsypujemy sól , mieszamy do rozpuszczenia) .


Gotowe słoiki zakręcamy i zasłaniamy tak by nie dochodziło do nich światło , pozostawiamy 2 dni w temperaturze pokojowej . Po upływie dwóch dni słoiki przenosimy do chłodnego , zaciemnianego pomieszczenia . 
Ogórki są gotowe po około 3 tygodnia lecz najlepsze jak postoją parę miesięcy . 

 

25 czerwca 2025

Mięsne Raffaello w sosie migdałowym z porem i marchewką


PULPETY
500 g mięsa mielonego wieprzowego 
2 łyżki bułki tartej 
1 jajko 
15 całych migdałów 
przyprawy- sól, pieprz biały, tymianek 

SOS 
1 biała część pory 
2 cienkie marchewki 
2 łyżki mąki migdałowej 
50 ml śmietanki 30% 
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub koperku 
przyprawy- pieprz biały, sól 

Mięso mielone wraz z bułką tartą oraz jajkiem przekładamy do miski , doprawiamy przyprawami i wyrabiamy na jednolitą masę . W mięsa formujemy około 20-25 gramowe pulpety , w środek każdego pulpeta wkładamy jednego migdała , gotowe pulpety obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor . Po usmażeniu odkładamy na bok . 
Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w pół plasterki por oraz pokrojoną w plasterki marchewkę (jeżeli marchewkę mamy dość grubą kroimy w pół plasterki) dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut , często mieszając . Gdy warzywa mamy podsmażone , lekko miękkie dokładamy usmażone wcześniej pulpety , wlewamy śmietankę , posypujemy mąką migdałowa . Dokładnie i delikatnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut . Gdy całość mamy uduszona posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperku. 
Sos doprawiamy do smaku solą oraz obfita ilością pieprzu . Dokładnie mieszamy .


17 czerwca 2025

Sos tzatziki

 
200 g jogurtu greckiego 
2 łyżki majonezu 
200 g zielonego ogórka 
4 ząbki czosnku 
1 pęczek posiekanego koperku 
duża szczypta mielonego pieprzu czarnego 
duża szczypta soli 

Ogórka obieramy , wybieramy środek , ścieramy na tarce o grubych oczkach , odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miski . 
Do ogórka dodajemy jogurt grecki , majonez , przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek , dokładnie mieszamy . Na koniec doprawiamy przyprawami . Gotowy sos pozostawiamy do przegryzienia . 

12 czerwca 2025

Jogurtowa pianka gruszowa


1 galaretka gruszkowa 
300 ml wrzącej wody 
400 g jogurtu greckiego 

DO DEKORACJI
mięta 
gruszka 
płatki czekolady 

Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia . Gdy galaretka mamy zimną ubijamy mikserem na gęstą piankę , następnie dodajemy jogurt grecki . Całość ubijamy na najwyższych obrotach około 5 minut . Gotową masę rozlewały do pucharków . Wkładamy do lodówki na około 3 godziny do stężenia . 
Przed podaniem dekorujemy kawałkiem gruszki , listkiem mięty i posypujemy odrobiną płatków czekolady . 

08 czerwca 2025

Gołąbki z kaszą gryczaną białą i pieczarkami


200 g kaszy gryczanej białej 
600 g pieczarek 
1 duża biała cebula 
2 łyżki masła 
1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki 
przyprawy- sól, pieprz, cząber, majeranek 

około 8 sparzonych liści białej kapusty 

Kaszę gryczaną białą gotujemy około 10 minut , następnie odcedzamy . 
Cebulę kroimy w drobną kostkę , smażymy na roztopionym maśle na złoty kolor . Do całości dodajemy pokrojone w pół plasterki pieczarki . Smażymy do odparowania wody . Następnie dodajemy kaszę i smażymy około 5 minut cały czas mieszając by nie przypalić . 
Farsz doprawiamy do smaku  przyprawami , duża ilością pieprzu . 


Gotowy farsz porcjujemy na sparzony liść kapusty .

Boki zawijamy do środka i ciasno składamy na trzy . Gotowe , zawinięte gołąbki układamy w garnku gdzie dno jest wyłożone liśćmi kapusty . 
Dusimy około 40 minut na małym ogniu (do miękkości kapusty) . 

Uduszone gołąbki podajemy z ulubionym sosem , idealne pasuje tutaj koperkowy , pieczarkowy u mnie zagościł pomidory który również dobrze się 
komponuje . 


07 czerwca 2025

Kociołek rozmaitości z grillowanego mięsa

Często zostaje mięso czy kiełbasa z grilla , często się zastanawiamy do dobrego z niego zrobić . Więc dziś przychodzę z taką pyszną propozycją . 



3 grillowane steki wieprzowe 
2 grillowane kiełbasy 
200 g papryki czerwonej 
200 g cukinii
200 g pieczarek 
1 duża biała cebula 
100 g kapusty białej 
100 g marchewki 
1 liść laurowy 
4 ziarna pieprzu czarnego 
2 ziarna ziela angielskiego 
400 ml bulionu/czystego rosołu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki  
1 duża szczypta majeranku 
przyprawy- sól, pieprz , papryka słodka i ostra , gałka muszkatołowa , maggi 

100 ml zimnej wody 
1 duża łyżka mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%

Grillowaną karkówkę kroimy w kostkę , kiełbasę w pół plasterki , przekładamy do garnka , dodajemy olej oraz pokrojoną w kotkę cebulę i chwilę smażymy . Następnie dodajemy pokrojoną w pół plasterki marchewkę oraz pieczarki , w paseczki paprykę, kapustę , cukinie w grubą kostkę . Całość smażymy około 10 minut . Po upływie tego czasu dolewamy bulion/czystego rosół dokładamy przyprawy w ziarnach oraz liść laurowy i dusimy na małym ogniu około 20-30 minut do miękkości mięsa, warzyw . 


Gdy mięso i warzywa mamy miękkie dolewamy do całości zawiesinę z mąki pszennej+woda+śmietana . Całość dokładnie mieszamy , zagotowujemy . Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i  doprawiamy do smaku przyprawami . 

 

01 czerwca 2025

Sałata ze śmietaną


1 duża główka sałaty masłowej 
1 duża szczypta cukru
kilka kropel octu 
sól i pieprz biały 
1 mała śmietana 12% 

Sałatę myjemy , targamy na mniejsze kawałki , solimy oraz dodajemy cukier . Pozostawiamy na chwilę . 
Do całości dodajemy śmietanę , pieprz . Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia .