06 stycznia 2024

Szakszuka


 

390 g pomidorów pokrojonych z puszki 
1 duży pomidor malinowy 
1 duża cebula 
1 duża łyżka masła 
1 mała szczypta cukru
4 jajka
przyprawy- pieprz czarny mielony , papryka słodka , papryka ostra , kolendra , sól 

Dodatkowo
natka pietruszki
grubo mielonym pieprzem 

Na patelni roztapiamy masło dorzucamy cebulę pokrojoną w średnią kostkę . Smażymy na złoty kolor . Gdy cebulę mamy gotową wlewamy  pomidory , dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego odparowania z nich wody , doprawiamy obficie 
pieprzem , solą , odrobiną kolendry , szczypta cukru . Pod koniec podrzucamy obranego i pokrojonego w śrubę kostki pomidora . Całość dokładnie mieszamy , następnie w pomidorach robimy łyżka dołki i wlewamy do nich jajka tak by się nam nie rozlały (ja osobiście preferuję gałkownice do lodów, wbijam jajko do łyżki , delikatnie wbijam w pomidory i szybko wylewam do dołka jajko) . Tak przygotowane jajka z pomidorami przykrywam pokrywką i smażę około 4 minut następnie na 4 minuty odkrywam .
Gotową szakszukę posypuję grubo mielonym pieprzem i potargana natką pietruszki . 
Podaje z ciepłymi grzankami z chleba towarowego .