23 kwietnia 2021

Sernik „ Jajko sadzone ”

Powiem szczerze może ciasto smaczne i ładnie wyglądające ale tak na poważnie to zabierałam się do niego dobry rok zaczym powiedziałam trudno nie uda się nic straconego 
i tak o to jest . 
Przeglądałam mnóstwo przepisów i tak z każdego wzięłam po trochu trochę dołożyłam swojego i tak powstało  „ Jajko sadzone ”
Już go zrobiłam któryś raz bo każdemu smakowała z niego masa serowa :) . 


 
 
  CIASTO
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
75 ml oleju
150 g mąki pszennej
mała łyżeczka proszku do pieczenia
 
  MASA SEROWA
750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie)
500 g serka mascarpone , schłodzonego
300 ml śmietany kremówki 36%
4 łyżki soku z cytryny
2 opakowanie przezroczystej galaretki winogronowej
10 łyżek cukru pudru
2 małe puszki moreli w syropie
 
  GALARETKA *
500 ml syropu z moreli
3 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku
 
Ciasto.: Jajka i cukier umieścić w misie miksera i ubić 
na sztywną , jednolitą pianę . Wlewać strużką olej , dalej ubijając . 
Mąkę z proszkiemprzesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki .
Przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach 24x34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (sam spód) . Wyrównać .
Piec w temperaturze 160º C przez około 15-20 minut lub do zarumienienia się ciasta . Wyjąć , wystudzić . Po wystudzeniu dodatkowo odwrócić blat .
Masa serowa .: Galaretkę dokładnie rozpuścić w 200 ml gorącej wody (zamiast w 500 ml jak jest napisane na opakowaniu) . 
Wystudzić w temperaturze pokojowej , dopilnowując by pozostała płynna .
W misie miksera umieścić twaróg , mascarpone i cukier puder . 
Ubić do połączenia (końcówkami miksera do ubijania białek) . 
Dodać śmietanę kremówkę i ubić , do momentu zgęstnienia masy . Dodać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę i sok 
z cytryny-ubić , do wymieszania i połączenia . Masę serową przelać na blat ciasta . 
Wyrównać . Natychmiast poukładać połówki moreli 
z syropu , wciskając je lekko w krem . Odstawić do stężenia .
Galaretka* .: Żelatynę zalać kilkoma łyżkami syropu z moreli 
(tylko do jej przykrycia) , odstawić na 10 minut do napęcznienia . Postawić na palniku i podgrzewać , mieszając , do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać 
w mikrofali . Zdjąć z palnika , lekko przestudzić a następnie dodać do reszty syropu z moreli , dobrze wymieszać do połączenia . Wystudzić. Wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretką zalać masę serową 
z morelami . Odstawić do całkowitego stężenia .

*Można też wykonać galaretkę z kupnej przezroczystej galaretki winogronowej
 ( 2 galaretki rozpuszczone w trochę więcej niż połowie ilości wody z opakowania ) .