08 kwietnia 2021

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami


300 g makaronu penne
600 g filetu z piersi kurczaka
1-2 łyżki oleju do smażenia
120 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
300 g pomidorów suszonych w oleju (ilość po odsączeniu)
100 g szpinaku świeżego
1 łyżeczka masła
3 kulki sera mozzarella
4 ząbki czosnku
120 ml śmietanki 12 % (słodka śmietanka do kawy)
350 ml mleka 3,2 %
 
  PRZYPRAWY 
1/4 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki soli
 
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją opakowania i odłożyć na 
bok .
Filet pokroić w średnią kostkę i dokładnie wymieszaj z przyprawami . Wrzucić na rozgrzaną patelnie z tłuszczem i smażyć , aż kurczak będzie gotowy .
Pomidory wyrzucić na sitko , odsączyć z oleju i pokrój w mniejsze kawałki jeśli chcemy (nie musimy tego robić) . Dodać je do kurczaka wraz z przeciśniętym rzez praskę czosnkiem i smażyć 2 minuty , 
aż będą pachnące .
Dodać śmietankę , mleko , bulion i mozzarellę .
Gotować i mieszać co chwilę , aż sos będzie kremowy i ser się dobrze rozpuści . Po 2-3 minutach sos powinien gęstnieć . Dodać ugotowany makaron , z grubsza porwany rękoma szpinak i położyć na 
wierzch 1 łyżeczkę masła . 
Wymieszać i gotować , aż szpinak zmięknie około 4-5 minut. 


Możliwe , że będziemy potrzebować odrobinę wody , mleka (bo sos się zbyt mocno zagęści) lub sera (bo sos się rozwodnił) .
  
Podawać od razu . Jeśli musimy odgrzać , robimy to na patelni i dodać trochę mleka , podgrzewać na średnim ogniu często 
mieszając .


Babka majonezowa

 
4 jajka 
200 g cukru 
2 czubate łyżki majonezu 
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki tortowej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka aromatu 
 
Rozdzielić białka od żółtek .
W osobnej misce na największych obrotach ubijamy białka na sztywną pianę , stopniowo dodając cukier . Ubijać 2 - 3 minuty .
Kiedy białka są już ubite dodajemy  4 żółtka  i majonez , miksujemy około 7-8 minut (ten czas na miksowanie trzeba koniecznie poświecić , babka tego  potrzebuje !!!) . Po tym czasie dodajemy oby dwie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat . Mieszamy delikatnie na najmniejszych obrotach .
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypujemy mąką . Pieczemy w nagrzanym do 180° C piekarniku przez około 40-50 minut . 
Po wystudzeniu babki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem .