CIASTO KRUCHE
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła 82%
80 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
BUDYŃ
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
400 ml mleka
DODATKOWO
1 słoik 0.6 l musu z rabarbaru
4 gałązek rabarbaru
Gałązki rabarbaru obieramy i kroimy w 5 cm kawałki, zasypujemy cukrem , pozostawiamy na około 3 godziny do puszczenia soku .
Ciasto kruche .: mąkę przesiewamy z cukrem , dodajemy masło które rozcieramy w palcach na kruszonkę .
Dodajemy żółtko , śmietanę i wszystko razem dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto .
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut .
W między czasie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu , pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia .
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubości około 5 cm na środek układamy mus rabarbarowy.Przepis na mus znajdziemy na blogu pod linkiem .:
Na mus wylewamy letni budyń i układamy kawałki rabarbar który puściły sok .
lepiej , taki urok tarty ) .
Pieczemy w temperaturze 170° C przez około 40 minut do ładnego ze złocenia . Tarte po upieczeniu pozostawiamy na około 20 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiami . Po upływie tego czasu tarte wyciągamy całkowicie z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia .
Gdy tarte mamy poskładaną to przekładamy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
Pieczemy w temperaturze 170° C przez około 40 minut do ładnego ze złocenia . Tarte po upieczeniu pozostawiamy na około 20 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiami . Po upływie tego czasu tarte wyciągamy całkowicie z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia .
Gotową tarte możemy oprószyć cukrem pudrem w całości lub tylko boki .
( niestety moja tarta nie dorwała do tego momentu ) .