23 lipca 2021

Papryka konserwowa

Powiem szczerze nie przepadałam za konserwową papryka ale zmieniło się to kiedy poznałam smak papryki z tego przepisu . Oczywiście przepis z rodzinnego przepiśnika z lekkimi wzmiankami . 


Około 2 kg papryki czerwonej 

  ZALEWA 
6-7 szklanek zimnej wody 
1 szklanka octu 
7-8 łyżek cukru 
2 łyżki soli 
1 cebula
1 mała łyżka gorczycy
8 kulki ziela angielskiego  
10 kulek pieprzu czarnego 
2 pokruszone liście laurowe 
 
Zalewa wystarczy na około 6 słoików o pojemności 0,5 litra (jak na zdjęciu) 

Wszystko składniki na zalewę przekładamy do jednego gara , zagotować i lekko przestudzić .
Papryki pokroić w mniejsze kawałki lub słupki jak kto woli . usuwając przy tym ziarenka . Następnie paprykę myjemy . 
 
 
Obrana i pokrojoną paprykę układamy dość ciasno w słoiku , zalewamy letnią zalewą , mocno zakręcamy . Gotowe słoiki przekładamy do garnka wyłożonego ręcznikiem i pasteryzujemy od zagotowania wody na średnim ogniu 5 minut . Słoiki pozostawiamy w garnku do wystudzenia .
 
 
Gotową paprykę układamy w spiżarce i czekamy około 2 tygodnie . Po tym czasie można się rozkoszować smakiem przepysznej papryki konserwowej .