Na 2 foremek aluminiowych
300 g mięsa mielonego z szynki
200 g pieczarek
6 średniej wielkości ziemniaków
1 sztuka brokuły
200 gram sera żółtego
1 łyżka śmietany 18 %
około 5 łyżek przyprawy do mięsa (Knorr)
łyżeczka przyprawy kebab-gyros
łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy do lekkiej miękkości
(czyli obgotowujemy) odcedzamy i studzimy .
Mięso smażymy dodajemy do niego pokrojone i obrane w pół plasterki pieczarki , smażymy chwilę dodajemy przyprawami
i czekamy jak odparuje trochę woda z pieczarek .
Brokuły obieramy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości .
Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach . Odkładamy z całości
około 4 garstki i do niego dajemy śmietanę .
Składanie zapiekanki
Przestudzone ziemniaki kroimy w grubsze plasterki i układamy
do metalowej foremki tak by przykryło dno foremki .
Na ziemniaki kładziemy podsmażone mięso mielone z pieczarkami .
Na mięso sypiemy potarty ser żółty (bez śmietany !!!) na to brokuły
i na samom górę dajemy ser żółty ze śmietaną .
Zapiekamy około 25 minut w 170° C .