15 kwietnia 2023

Karkówka niedzielna


około 1 1/2 kg karkówki 
1 cebula 
2 małe ogórki kiszone 
2 małe liście laurowe 
2 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu 
olej 
przyprawa do mięs (Knorr) 
przyprawy - majeranek , gałka muszkatołowa , papryka słodka , pieprz czarny 

Mięso myjemy i przekładamy do naczynia w którym będziemy piec . 
( takie które można włożyć do piekarnika ) . Dokładnie oprószamy przyprawami i polewamy olejem by mięso nie wyschło . Ogórka i cebule kroimy w grube plastry obkładamy mięso , następnie dokładamy ziele angielskie , liść laurowy i pieprz czarny . 


Tak przygotowane mięso pozostawiamy na około 12 godzin do przegryzienia w zimne miejsce . 
Po upływie tego czasu mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut następnie mięso obracamy i podlewamy niewielką ilością woda i pieczemy kolejne półtorej godziny w 170 - 180 °C . Po upieczeniu pozostawiamy mięso na około 10 minut by łatwo się kroiło i nie uciekły nam wszystkie smaki .