około 1 1/2 kg karkówki
1 cebula
2 małe ogórki kiszone
2 małe liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
6 kulek pieprzu
olej
przyprawa do mięs (Knorr)
przyprawy - majeranek , gałka muszkatołowa , papryka słodka , pieprz czarny
Mięso myjemy i przekładamy do naczynia w którym będziemy piec .
( takie które można włożyć do piekarnika ) . Dokładnie oprószamy przyprawami i polewamy olejem by mięso nie wyschło . Ogórka i cebule kroimy w grube plastry obkładamy mięso , następnie dokładamy ziele angielskie , liść laurowy i pieprz czarny .
Po upływie tego czasu mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut następnie mięso obracamy i podlewamy niewielką ilością woda i pieczemy kolejne półtorej godziny w 170 - 180 °C . Po upieczeniu pozostawiamy mięso na około 10 minut by łatwo się kroiło i nie uciekły nam wszystkie smaki .