CIASTO
250 g margaryna
220 g cukru
3 łyżek kakao
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
MASA ŚMIETANKOWA
500 ml śmietanki kremówki 30%
1-2 łyżki cukru pudru
2 opakowania galaretki cytrynowej
1/2 szklanki wody
Ciasto .: Margarynę , cukier , kakao i wodę umieścić w garnku
i zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić
Do zimnej masy dodać żółtka , mieszamy rózgą kuchenną . Następnie aromat waniliowy oraz przesianą i wymieszaną
z proszkiem do pieczenia mąkę .
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z całością .
Blachę o wymiarach (31 x 21 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto przełożyć do formy . Piec około 30 minut
(do suchego patyczka) w temperaturze 180°C .
Wystudzić następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty .
Masa.: Śmietanę ubić na sztywno cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić we wrzątku, nie gotować . Schłodzić do momentu aż galaretka zacznie tężeć .
Schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder i lekko tężejącą galaretkę .
Gotową masę wylewamy na jedną część rozciętego ciasta
i przykrywamy drugą częścią .
Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową .