02 stycznia 2023

Murzynek przekładany


 CIASTO 
250 g   margaryna 
220 g cukru 
3 łyżek kakao 
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego 
2 szklanki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
5 jajek 

 MASA ŚMIETANKOWA 
500 ml śmietanki kremówki 30% 
1-2  łyżki cukru pudru 
2 opakowania galaretki cytrynowej 
1/2 szklanki wody 

Ciasto .: Margarynę , cukier , kakao i wodę umieścić w garnku 
i zagotować.  Zdjąć z ognia i przestudzić 
Do zimnej masy dodać żółtka , mieszamy rózgą kuchenną  . Następnie aromat waniliowy oraz przesianą i wymieszaną 
z proszkiem do pieczenia mąkę . 
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z całością . 


Blachę o wymiarach (31 x 21 cm) natłuścić  i wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto przełożyć do formy . Piec około 30 minut 
(do suchego patyczka) w temperaturze 180°C . 
Wystudzić następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty .


Masa.: Śmietanę ubić na sztywno cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić we wrzątku, nie gotować . Schłodzić do momentu aż galaretka zacznie tężeć . 
Schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder i lekko tężejącą galaretkę .
Gotową masę wylewamy na jedną część rozciętego ciasta 
i przykrywamy drugą częścią . 

 
Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową .