30 czerwca 2021

Naleśniki na słono

 
500 ml mleka 3,2 %
200 ml wody gazowanej 
około 250 - 300 g mąki pszennej ( typ 480 ) 
2 jajka 
1/2 łyżeczki soli 
50 ml oleju 
szczypta proszku do pieczenia 

Z podanego przepisu wychodzi około 20 naleśników 
o średnicy 20 cm .
Mleko , woda , olej , sól , proszek do pieczenia i jajka przekładamy 
do garnka mieszamy do połączenia się składników , na sam koniec dodajemy mąkę (ilość mąki zależy od rodzaju z jakiej robimy) . 
Gdy ciasto mamy gotowe to zostawiamy je na około 30 minut . 
Po tym czasie rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy cienkie naleśniki na lekko złoty kolor (czy mniej spieczone tym lepiej nie będą pękać) .
 
 
Naleśniki smakują najlepiej z farszem do krokietów lub zapiekane .

26 czerwca 2021

Makaron Tagiatelle z pulpetami w sosie pieczarkowym


  PULPETY
500 g mięsa mielonego z szynki
1 jajko 
25 g kaszy manny 
łyżeczka przyprawy do mięs (Knorr)
pół łyżeczki Vegety 
szczypta pieprzu
   
oliwa z oliwek lub olej do smażenia 
 
  DODATKOWO 
1/2 kg pieczarek 
50 ml śmietanki 
łyżka maki pszennej 
300+50ml zimnej wody 
pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
pieprz biały 
maggi 

około 200 g makaronu tagliatelle 
pół pęczku natki pietruszki 
 
Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy przyprawy , jajko oraz kaszę mannę . Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej formujemy małe pulpety (około 20-30 g ) smażymy na oleju/oliwie (na małej ilości) na złoty kolor . 
Pulpety przekładamy do miseczki . 
Na tłuszczu co pozostał z pulpetów obsmażymy pokrojone w plastry pieczarki . Gdy pieczarki będą puszczać wodę dusimy chwilę do miękkości . Dolewamy odrobinę wody, dokładamy pulpety , wlewamy śmietankę, zagotowujemy . Dusimy około 15 minnut na małym ogniu.
Na koniec dodajemy zawiesinę (50 woda+mąka i dokładnie wymieszać) ponownie zagotować . 
Dusimy około 15 minut od zagotowania. Na koniec posypujemy drobno posiekaną natka pietruszki . 
 
 
Makaron Tagiatelle gotujemy według przepisu na opakowaniu .
 
Na talerz układamy odrobinę makaronu i polewamy sosem pieczarkowym z pulpetami . 

23 czerwca 2021

Galaretka ze świni

 
2 wieprzowe golonki tylnie 
4 marchewki 
1/2 selera
2 pietruszki 
2 żelatyny bulionowe 
3 żelatyny zwykłe 
2 cebule 
5 ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
2 łyżki Vegety
pieprz 
 
Golonka myjemy , oczyszczamy , przekładamy do garnka i zalewamy zimną woda . Warzywa obieramy  i wkładamy do garnka cebulę obieramy , opalamy dokładamy do garnka z pieprzem , zielem angielskim , liściem laurowy i wsypujemy Vegetę . Gotujemy do miękkości około 4 do 5 godzin .
 
Gdy golonka będzie miękka , wyjmujemy ją i obieramy na mniejsze kawałki . marchewkę kroimy w średnią kostkę , dodajemy do mięsa . Resztę warzyw nam nie potrzebna .
Bulion przecedzamy , dolewamy wody na tyle żeby rozpuścić żelatynę według przepisu na opakowaniu (można dodać więcej wody 
i żelatyny jak lubimy mniej mięsną galaretkę a więcej wody) . 
Do mięsa wlewamy żelatynę i przelewamy do pojemników w których będzie tężała nam galaretka . Galaretkę przekładamy do lodówki 
do stężenia . 
Po stężeniu galaretki jest gotowa do spożycia . 

20 czerwca 2021

Jajecznica z pomidorem


3 jajka 
1 łyżka masła 
1 pomidor duży lub ze 6 małych 
mała cebula 
sól i pieprz
 
Na patelni roztapiamy masło , dajemy drobno pokrojoną cebule 
i podsmażamy na złoty kolor . Wbijamy jajka , smażymy do lekkiego ścięcia , dodajemy obrane i pokrojonego pomidora 
(dla tego lepiej jest mieć dużego pomidora który lepiej się obiera) . Smażymy do ścięcia się jajka doprawiamy solą i pieprzem . 
Gotową jajecznicę wykładamy na talerz i zajadamy .


Polecam jajecznice posypać zieloną cebulką lub kiełkami rzodkiewki i ze świeżą kromką chleba z masłem . 

19 czerwca 2021

Placki ziemniaczane


3 ziemniaki 
1 mała cebula 
1 mała łyżka mąki pszennej
jajko 
Vegeta 
pieprz czarny 
 
olej rzepakowy do smażenia 
 
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach . Cebule obieramy i kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce razem 
z ziemniakami . Do całości dodajemy jajko , mąkę pszenną , większą szczyptę pierzu i dwie szczypty Vegety . 
 
 
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy , kładziemy na niego po łyżce ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron . 
 
Podajemy z ulubionymi dodatkami na przykład śmietaną , 
cukrem lub ulubionym sosem .

 

16 czerwca 2021

Rogaliki 3 - składnikowe


 
3 szklanki mąki tortowej
180 g śmietany 18%
200 g masła + 50 g margaryny 
 
DO NADZIEWANIA 
marmolada , nutella , budyń 
 
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy śmietanę i miękkie masło . Siekamy nożem do uzyskania kruszonki następnie szybko ugniatamy ciasto powinno być miękkie i elastyczne . Ciasto zawijamy folią spożywczą i chłodzimy około 30 minut 
Gdy ciasto będzie schłodzone dzielimy na cztery części , wałkujemy na owalny placek .  Dzielimy go na osiem trójkącików i na każdy na szerszą część dajemy odrobinę marmolady , nutelli lub budyniu . 

 
Zawijamy od szerszej strony do węższej .
 

Rogaliki układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 °C .
Studzimy na kratce . 

 

Przed podaniem posypujemy cukrem 
pudrem . 
 

15 czerwca 2021

Pasta z tuńczyka i jajek

 

150 g tuńczyka w sosie własnym 
2 ogórki konserwowe 
1 średnia cebula czerwonej 
1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej ostrej 
1 łyżka majonezu 
4 jajka ugotowane 
sól i pieprz 
 
Tuńczyk odsączamy i rozdrabniamy widelcem , 
przekładamy do miski .
Jajka gotujemy na twardo . Studzimy i obieramy ze skorupek . 
Jajka , cebule i ogórki kroimy na drobniutką kostkę , przekładamy 
do tuńczyka . Dodajemy majonez , musztardę i doprawiamy 
do smaku . 
 

Przed podaniem najlepiej schłodzić . 


13 czerwca 2021

Buraczki po mojemu

 
4 buraczki  
1 średnia cebula 
cukier 
pieprz 
Vegeta 
kilka kropel octu 
 
Buraczki gotujemy do miękkości . Po ugotowaniu odcedzamy i letnie obieramy , pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Gdy buraczki wystygną ścieramy je tarce o grubych oczkach , cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę i dodajemy do buraczków . Doprawiamy do smaku .
 
Buraczki najlepiej zrobić 2 godziny przed podaniem żeby się 
przegryzły . 

Bułka francuska z masłem czosnkowym


 
1 bułka francuska (około 1/2 kg)
 
  MASŁO CZOSNKOWE 
2 kostki masła (każda po 200 g) 
1/2 pęczek koperku posiekanego 
Vegeta 
4 ząbki czosnku 
 
Bardzo miękkie masło przekładamy do miski dodajemy koperek 
i przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiamy do smaku Vegetą 
(ja daję mała łyżkę) 
 
 
Gdy masło jest gotowe smarujemy każda kromkę bułki francuskiej 
z jednej strony i tak do skończenia bułki . Ja zawsze zostawiam trochę masła i smaruję górę bułki .
 
 

Gotową bułkę owijamy szczelnie w folię aluminiową .
Pieczemy około 30 minut w 200 °C lub do rozpuszczenia się masła 
(można sprawdzić po około 20 minutach) 
 

12 czerwca 2021

Królik w śmietanie


1 tusza królika 
200 g śmietany18%
2 marchewki 
1 korzeń pietruszki
3 ziarna ziela angielskiego 
5 ziaren pieprzu czarnego 
1 liść laurowy 
1 mała łyżka Vegety
2 cebule białe 
100 g masła
pęczek posiekanej natki pietruszki 
przyprawy-kminek mielony , pieprz biały , maggi 
 
Królika myjemy i kroimy na mniejsze kawałki , zalewamy gorącą woda dodajemy warzywa , przyprawy w ziarnach oraz Vegetę i gotujemy do miękkości mięsa .
( około 3 do 4 godzin ) . 
Gdy mięso będzie ugotowane to wyciągamy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki . 
Cebulę obieramy i kroimy w piórka .
 
  
Masło kładziemy na dno garnka , roztapiamy i dokładamy cebule  podsmażamy chwilę następnie dodajemy mięso , śmietanę oraz natkę pietruszki i wywar z królika.
Dusimy do miękkości mięsa i cebuli . 


Doprawiamy do smaku przyprawami . 
 
Podajemy z ziemniakami puree i buraczkami . 

11 czerwca 2021

Zupa z kalarepy

 
3 litry bulionu warzywno-mięsnego **
2 ziemniaki 
2 średnie kalarepy 
3 średnie marchewki 
1 por 
1 pietruszka 
1/2 selera 
1/4 brokuły 
Vegeta 
pieprz czarny mielony 
magii 
sól 
4 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu czarnego 
2 liście laurowe 
 
  ZAKLEPKA 
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki mąki 
100 ml wody 
 
Bulion zagotować . Wrzucamy pieprz w kulkach i ziele angielskie oraz liść laurowy .
Warzywa obieramy , myjemy , ziemniaki , kalarepę i seler kroimy 
w dość równą kosteczkę , marchewkę , pietruszkę kroimy w pół talarki a por w grube talarki . Brokuł obieramy na mniejsze różyczki . 
Do bulionu na sam początek dajemy warzywa które dłużej się gotują czyli ziemniaki , kalarepę , marchewkę , pietruszkę dopiero po chwili seler i por a na samym końcu tak około 10 minut brokuł , możemy również dodać liście z kalarepy pokrojone w mniejsze kawałki . 
Zupę zaklepujemy za klepką (w wodzie rozmieszać śmietanę , mąkę) i wlewamy do zupy . Energicznie mieszamy na sam koniec doprawiamy do smaku . 
 
** Bulion mięsno-warzywny 
 
porcja rosołowa 
4 sztuki skrzydełek 
ogon świński
1 żeberko 
5 marchewek
2 pietruszki 
zielona część pietruszki
1/2 selera
zielona część selera
por
3 suszone grzybki 
Vegeta natur
po 6 kulek pieprzy i ziela angielskiego 
3 liście laurowe 
 
 Mięso przekładamy do garnka , warzywa obieramy , 
wkładamy do tego samego garnka co mięso , zalewamy zimną wodą tak żeby zalać całość dodać przyprawy . Gotujemy od zagotowania na wolnym ogniu około 3 godziny . Gotowy bulion przecedzamy . 
 

08 czerwca 2021

Kotleciki jajeczne

 
6 jajek - ugotowanych na twardo 
1 jajko surowe 
łyżka posiekanej zielonej cebulki 
szczypta Vegety 
szczypta czosnku granulowanego 
bułka tarta 

olej do smażenia 
 
(z podanej proporcji wychodzi około 6 kotlecików średniej wielkości)
 
Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach do jajek dodajemy surowe jajko , zieloną cebulkę i przyprawy na koniec dodajemy odrobinę bułki tartej  (około 2 dużych łyżek) .
Wszystko dokładnie mieszamy . 
 
 
Następnie formujemy i lekko spłaszczamy kotleciki . 
Każdy kotlecik panierujemy bułką tartą .
Smażymy na lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron .

05 czerwca 2021

Racuchy z jabłkami

 
2 jabłka ( duże ) lub 3 jabłka ( małe )
600 ml mleka 3,2 %
3 jajka 
3 szklanki mąki pszennej 
1 cukier waniliowy 
4 łyżki cukru 
łyżeczka sody 
 
olej do smażenia 
 
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy sodę oczyszczoną oby dwa cukry mieszamy do wymieszania się sypkich produktów  dodajemy mleko i jajka , mieszamy na jednolite bez grudek masę .
Jabłka obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę , tak przygotowane jabłka dodajemy do ciasta i razem mieszamy .
 

Olej rozgrzewamy , na rozgrzany olej nakładamy solidną łyżkę ciasta
( tak żeby były kawałki jabłka ) , smażymy na złoty kolor z obu stron . 
( uwaga racuchy troszkę urosną , więc na patelnie nakładamy około
trzy , cztery racuchy ) .
 
  
Gotowe racuchy podajemy z cukrem pudrem . 

04 czerwca 2021

Bananowiec

 
 
  BISZKOPT
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
  KREM BANANOWY
1 1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
4-6 bananów
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 galaretka zielona
1 szklanka wody przegotowanej
  
  PIANKA
4 białka
3 łyżki cukru
1 galaretka czerwona
1 szklanka wody
 
  DODATKOWO
owoce
3 galaretki
 
Biszkopt.: Do misy robota wbijamy jajka , dodajemy cukier , ubijamy na puszysta i jednolitą masę .
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia przez sitko i wmieszać do masy jajecznej przy pomocy szpatułki . Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia . 
Piec około 20 minut w temperaturze 170º C .
Odwrócić , odrywając papier do pieczenia i pozostawić do wystudzenia .
Krem bananowy.: margarynę utrzeć z cukrem pudrem
i jajkami . Banany zmiksować lub rozgnieść widelcem na papkę 
z kwaskiem cytrynowym , dodać do utartej masy jajecznej a na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wody . Wymieszać na jednolitą masę . Masę wylać na biszkopt .
Pianka.: Białka ubić z cukrem i dodać gdy masa będzie puszysta lekko tężejącą galaretkę rozmieszaną w szklance wody . Piankę rozkładamy na masę budyniową .
Na piankę można poukładać owoce , banany lub nektarynki i zalać galaretką rozrobioną w litrze wody i lekko tężejącą .


01 czerwca 2021

Sernik z Rosą

 
  CIASTO KRUCHE 
250 g mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
150 g zimnego masła 
1/2 szklanki cukru pudru 
1 jajko 
2 żółtka 
 
  MASA SEROWA
1 kg zmielonego sera 
2 jajka 
4 żółtka 
1 szklanka cukru 
2 budynie ( po 40 g ) waniliowe 
3 szklanki mleka 3,2% 
1/2 szklanki oleju rzepakowego 
 
  BEZA
6 białek 
1 szklanka cukru 
 
Ciasto kruche.: Do miski wsypujemy mąkę pszenna , proszek do pieczenia , cukier puder oraz dodajemy miękkie masło . Rozdrabniamy składniki na kruszonkę następnie dodajemy jajko i żółtko , zagnieść jednolite i gładkie ciasto . Formę 25x40 cm wyłożoną papierem do pieczenia wyklejamy ciastem . Na kłuć widelcem w paru miejscach i piec około 15 minut w nagrzanym do 180 °C piekarniku (na złoty kolor) .


Masa serowa.: Jajka z żółtkami i cukrami ubijamy na puszystą 
masę . Zmniejszamy obroty i dodajemy ser (może być mielony z wiaderka
(polecam !!) lub z kostki który mielimy lub rozdrabniamy widelcem) cały czas ubijamy . 
W osobnej misce wymieszać mleko z budyniami . Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i gotową masę budyniową wlewamy do sera pod koniec wyrabiania dodajemy olej .
Delikatnie wlewamy masę na podpieczony kruchy spód i ponownie 
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy około 
45 minut . Po upieczeniu masy serowej temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150° C . 
 
  
Beza.: Piankę należy przygotować na około 10 minut przed końcem pieczenia sernika .
Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera i stopniowo dodajemy cukier . Ubijamy do momentu gdy masa będzie puszysta .    (nie wyleci z miski gdy ja obrócimy) 
Gotową piankę wykładamy na gotowy i ciepły sernik , wyrównać można zrobić wzorek .
Piec 150° C przez około 20 minut (na złoty kolor) .
 
Sernik po upieczeniu od razu wykładamy z piekarnika i studzimy .
Po około pół godziny pokazują się pierwsze kropelki po około godzinie pokażą się już wszystkie . 
Sernik trzymamy w chłodnym miejscu .