23 maja 2021

Buchty z piekarnika

 
500 g mąki pszennej 
30 g drożdży świeżych 
50 g cukru 
250 ml letniego mleka 3,2 %
40 g masła 
2 jajka lekko roztrzepane 
pół łyżeczki soli 
 
  DODATKI 
6 łyżek roztopionego masła 
marmolada do nadziewania (można pominąć) 
cukier puderdo dekoracji 

Do miski przesiać mąkę . Do osobnej miski wsypać pokruszone drożdże , zasypać połową cukru , wlać połowę mleka i wymieszać 
z niewielką ilością mąki tak aby konsystencja była podobna do gęstej śmietany . Zaczyn odkładamy do podrośnięcia . 
Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiać na gładką masę . Odstawić do wyrośnięcia . 
Gdy ciasto wyrośnie wyciągamy na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić . Z ciasta formować kulki (około 50 g każda) . Jak chcemy nadziewać buchty , należy rozpłaszczyć bułkę , nałożyć na środek łyżeczkę nadzienia i zlepić .
Dno tortownicy o średnicy Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Boki tortownicy wysmarować tłuszczem . Układamy bułki blisko siebie tak aby się stykały . Przykryć ściereczką do podwojenia objętości . Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztopionym masłem .
Piec w temperaturze 190 °C przez 25-30 minut . Przed podaniem posypać cukrem pudrem .
 
 Najlepiej smakują na ciepło .