24 września 2024

Kurczak pod pierzynką

 

2 pojedyncze piersi z kurczaka 
1 mała por
4 łyżki majonezy 
4 łyżki ketchupu (Heinz)

przyprawy-do kurczaka , słodka papryka , pieprz biały 

Pierś kurczaka układamy na zrobionej z papieru do pieczenia koszyczki (kawałek papieru składamy w harmonijkę , związujemy końce a środek delikatnie rozszerzamy) albo wyłożoną papierem do pieczenia blaszce lub naczyniu żaroodpornym , oprószamy przyprawami z każdej strony . 
Tak gotową pierś smarujemy majonezem z jednej strony na to układamy pokrojoną w pół plasterki por .


N
a por wylewamy ketchup który przykrywamy potartą na grubych oczkach marchewką .


Tak przygotowaną pierś przykrywamy papierem do pieczenia 
(by nie spaliła nam się marchewka) i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 40 minut . 


Gotową pierś podajemy z surówką i ziemniakami . 

20 września 2024

Pierogi z kaszanką


500 g kaszanki
1 średnia cebula
1 łyżkę masła 
pieprz

Cebule kroimy w drobną kostkę , smażymy na maśle na złoty kolor . 


Gdy cebulę mamy ze złoconą dokładamy do niej kaszankę , dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . 

Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 
 
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
 

Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .

Pierogi podajemy z ulubioną omastą u mnie jak widać pod smażona na złoto cebulka .
Polecam podsmażyć pierożki na margarynie (Palma z murzynkiem) lub masłem smakują wyśmienicie /




 

09 września 2024

Racuchy na kefirze


400 ml kefiru 
200 g mąki 
2 jajka 
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 g cukru waniliowego 

olej do smażenia 
cukier puder do posypania 

Wszystko składniki przekładamy do miski i  mieszamy za pomocą łyżki na jednolite ciasto . Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony . 

Gotowe podajemy z cukrem pudrem lub musem owocowym . 

Przepis na mój ulubiony mus owocowy znajdziecie pod linkiem.: https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2023/09/mus-owocowy-do-deserow.html


02 września 2024

Zupa grzybowa


2 litry czystego rosołu 
500 g obgotowanych leśnych grzybów
3 średnie wielkości marchewki 
2 średnie pietruszki
1/4 średniego selera
biała część z pora  
1 łyżka mielonych suchych grzybów 
100 g żytniego makaronu świderki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
duża szczypta gałki muszkatołowej 
przyprawy- sól , pieprz , maggi 

Rosół zagotowujemy dodajemy do niego obgotowane grzyby (szybciej gotujemy grzyby od zagotowania około 30 minut następnie studzimy ) , pokrojoną w pół plasterki por i starte na grubych oczkach warzywa , gotujemy około 15 minut na małym ogniu . Po upływie tego czasu zupę doprawiamy do smaku przyprawami , dosypujemy zmielone suszone grzybki 
(ja osobiście suszę nóżki grzybów a później miele 
w młynku od kawy) . Na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki , zagotowujemy . 
W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu 
na opakowaniu .  
Gotowy makaron dodajemy do zupy , mieszamy , ponownie doprawiamy . 

Zupa gotowa do zajadania . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 

01 września 2024

Jajecznica z boczkiem

 

3 jajka 
20 g boczku 
1 mała cebula 
pieprz 

Boczek kroimy w drobną kostkę lub małe paseczki . Wytapiamy na suchej patelni . Gdy boczek mamy wytopiony dokładamy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i smażymy do ze złocenia . 
Do całości dokładamy rozbite jajka , posypujemy całość pieprzem 
i smażymy do stracenia surowości jajka (smażymy tak długo jakie lubimy ścięte jajko) .