21 lutego 2023

Ciasto mandarynkowe


1 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 
większa szczypta soli 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka 
1 łyżka syropu z mandarynek 
2 jajka
1/2 szklanki oleju 
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 
150 g mandarynek z syropu 

LUKIER 
około 8 łyżek cukru pudru 
około 2 łyżki przegotowanej , ostudzonej wody
posypka do ciast ( można pominąć )

W jednej misce mieszamy produkty sypkie które przesiewamy przez 
sito ( mąką , sól , proszek do pieczenia ) . 
W drugiej misce wymieszać do połączenia się składników produkty mokre plus cukier 
( jajko , olej , syrop z mandarynek , mleko i aromat pomarańczowy ) . 


Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub rózgi kuchennej do połączenia się składników . 

 

Do odsączonych z syropu mandarynek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy ( tak by mandarynki były oprószone w mące ) . 

 

Gotowe ciasto przelewany do wyścielonej papierem do pieczenia formy . Na dno nalewamy odrobine ciasta później układamy kilka mandarynek  następnie nalewamy resztę ciasta i układamy resztę mandarynek które delikatnie dociskamy w ciasto . 
Gotowe ciasto pieczemy w 170 °C przez około 50 do 60 minut 
( do tak zwanego suchego patyczka ) . 
Po upieczeniu wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiany do wystygnięcia .

ciasto przed i po upieczeniu 

Wystudzone ciasto wycinamy z formy i polewamy lukrem . 
Wodę wlewamy do miski i dosypujemy cukier puder i ucieramy do momentu uzyskania konsystencji "gęstej śmietany " następnie polewamy starannie ciasto . 
Ciasto możemy posypać posypka do ciast .