15 lutego 2023

Zapiekana tortilla z mięsem mielonym i pieczarkami


500 g mięsa mielonego
1 mała cebula 
400 g smażonych pieczarek 
1 mała puszka kukurydzy 
1 puszka pomidorów krojonych 
80 g przecieru pomidorowego 
200 sera mozzarella 
2 łyżki oleju 
6 placków tortilli ( Ø26 cm )
przyprawy - papryka ostra , papryka słodka , zioła prowansalskie , maggi , pieprz , sól 

Ser mozzarella trzemy na tarce o dużych oczkach .
Mięso podsmażamy na oleju dodajemy przyprawy i cebulę . Gdy mięso straci swoją surowość dodajemy pieczarki i kukurydzę a na sam koniec dodajemy pomidory i przecier pomidorowy . Całość dusimy do odparowania wody z  pomidorów na sam koniec możemy ponownie doprawić nasz farsz . 


Na placek tortilla wykładamy odrobinę sera na to nakładamy około 
2 łyżki farszu i zwijamy jak krokieta . Najpierw boki do środka i na 3 
( ostrożnie by tortilla nie pękła ) 


Gotowe , zwinięte tortille wykładamy do wysmarowanej olejem formy posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku 170 °C przez około 20 do 25 minut . ( przez pierwsze 10 minut tortille należy przykryć by nie wyschły i nie popękały ) 


Zapieczone tortille wyciągamy z piekarnika i od razu podajemy . Można posypać natką pietruszki i podawać z ulubionym sosem na przykład z czosnkowy który będzie tu idealnie pasować . 

W razie potrzeby dodaje przepis na fajny i prosty przepis na sos czosnkowy ;