Kolejny przepis z przepiśnika mojej teściowej z typu odświeżamy stare przepisy , zupa która smakuje każdemu nawet
kiedy je ją pierwszy raz .
1 kg piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
2 łyżki przyprawy do gyrosa
500 ml śmietany 30%
2 duże cebule
3 papryki kolorowe
4 łyżki oleju
2 paczki zupy cebulowej
1 litr wody
1 sos cygański/paprykowy
200 g serka topionego (czystego)
przyprawy - sól, pieprz, tymianek, maggi
Piersi z kurczaka kroimy w drobniejsza kosteczkę, przekładamy do miski dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez praskę ,
olej i przyprawę do gyrosa . Pozostawiamy na dwie do trzech godzin do za marynowania .
(mięso musi być chłodniejsze) .
Cebulę obieramy , kroimy w piórka i przesmażamy na oliwie , przekładamy do mięsa , dodajemy zupę cebulowa i zalewamy woda . Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu .
Wlewamy sos cygański/paprykowy , pokrojoną w kosteczkę paprykę
i rozmieszany w odrobinie wody serki topione z łyżką mąki pszennej .
Doprawiamy do smaku przyprawami i zagotować .
Zupa najlepiej smakuje jak zrobimy ją około 2 godziny przed podaniem a następnie podgrzejemy .
Podajemy z kromką chleba z masłem .