30 czerwca 2021

Naleśniki na słono

 
500 ml mleka 3,2 %
200 ml wody gazowanej 
około 250 - 300 g mąki pszennej ( typ 480 ) 
2 jajka 
1/2 łyżeczki soli 
50 ml oleju 
szczypta proszku do pieczenia 

Z podanego przepisu wychodzi około 20 naleśników 
o średnicy 20 cm .
Mleko , woda , olej , sól , proszek do pieczenia i jajka przekładamy 
do garnka mieszamy do połączenia się składników , na sam koniec dodajemy mąkę (ilość mąki zależy od rodzaju z jakiej robimy) . 
Gdy ciasto mamy gotowe to zostawiamy je na około 10 minut . 
Po tym czasie rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy cienkie naleśniki na lekko złoty kolor (czy mniej spieczone tym lepiej nie będą pękać) .
 
 
Naleśniki smakują najlepiej z farszem do krokietów lub zapiekane .