07 sierpnia 2021

Rolada Śląska


  PORCJA NA 3 ROLADY 

 3 kotlety z szynki wieprzowej na rolady
(grubość około 2 cm) 
 
  FARSZ
200 g mięsa z szynki wieprzowej 
100 g boczku wędzonego 
2 ogórki kiszone
1 mała cebula biała
mała łyżka musztardy ostrej sarepskiej 
przyprawy - pieprz , Vegeta , maggi , sól 

50 g margaryny(Palmy)
 
Mięso mielimy na grubych oczka , jednocześnie mielimy boczek , cebulę i ogórka . Wszystko przekładamy do jednej miski i mieszamy 
do połączenia się składników , dodajemy musztardę i doprawiamy 
do smaku przyprawami .
 
 
Gdy farsz mamy gotowy to czas na zwijanie naszych rolad . 
Kotlety rozbijamy tak żeby nie zrobić dziur , na każdego kotleta nakładamy farsz (u mnie to moja jedna garść) .
 
 
Gdy już mamy farsz na kotlecie to boki lekko zwijamy do środka 
a następnie ładnie w rulonik . Gotowe rolady związujemy nicią do rolad lub zwykła ale mocna nicią tak żeby rolada nie rozpadła podczas duszenia . 
 
 
Gotowe już zwinięte rolady przekładamy do garnka na którym na dnie jest około 4 łyżki margaryny palmy i delikatnie posypujemy z każdej strony przyprawą do mięs (Knorr) . Obsmażamy na złoty kolor , podlewamy odrobiną zimnej wody i dusimy około 40 minut 
(do miękkości) na lekkim ogniu .
 
 
Z pozyskanego tłuszczu (bazą do sosu) możemy zrobić sos potrzebna do tego za klepka do sosów ;
2 łyżki mąki pszennej 
łyżka śmietany 18 %
około 30 ml zimnej wody 
 
Wszystko roztrzepujemy . 
Wlewamy do garnka najpierw trochę zimnej wody (tyle ile potrzebujemy 
sosu) zagotowujemy a następnie za klepkę , doprawiamy 
do smaku przyprawami i czekamy do zagotowania . 
Sos jest gotowy do podania .