11 lipca 2022

Syrop z młodych pędów sosny



4 Litrowy słoik
4 litr pędów
2 kg cukru

Pędy kroimy na 2 do 3 cm kawałki następnie opłukujemy w wodzie , odcedzamy i pozostawiamy do lekkiego osuszenia .

W każdym słoiku układaj pędy warstwami na zmianę przesypując cukrem , każdą warstwa pędy ubijamy żeby nie było między nimi miejsca i soki będą lepiej wychodził .
Ostatnia warstwa, to warstwa cukru. Zasypujemy tak, by pędy nie wystawały, gdyż mogą zacząć pleśnieć . Zakręcamy słoiki i ustawimy w słonecznym miejscu na tydzień maksymalnie dwa tygodnie , aż puszczą sok .


Codziennie potrząsamy słoikiem i sprawdzaj , czy pędy nie wystają , jeśli będą wystawały dociśnij je . Słoiki otwieramy co jakiś czas by wypuścić gazy i słoik nam nie wybuchnie ( możemy nie dokręcać słoików ) . Unikniemy też zrobienia się z niego ”wina” . Powstały syrop odcedź z pędów najlepiej przez gazę lub drobne sito , zlewamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy . Słoiczki za pasteryzujemy , czyli zalewamy wodą do 3/4 wysokości , a następnie zagotowujemy w garnku wyłożonym ściereczką około 15 minut od zagotowania . Pozostawiamy do wystudzenia a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu . 

A to taka mała pamiątka z wyprawy do lasu .