13 października 2023

Placuszki ze szpinaku na mące żytniej

Placuszki możemy podać o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku jest to serek Almette , łosoś wędzony z koperkiem który na wierzchu świetnie dodaje charakteru.

 

200 g szpinaku świeżego
200 ml mleka 
2 duże jajka 
15 ml oleju 
130 g mąki żytniej 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
duża szczypta soli 

Do misy blendera kielichowego ( jeżeli używamy ) lub do wysokiego naczynia jeżeli używamy blendera ręcznego wkładamy szpinak , 
jajka , mleko i jajka , mielimy na jednolitą masę . Do całości dokładamy mąkę żytnią ( może być pełnoziarnista ) , proszek do pieczenia , sól i dokładnie mieszamy za pomocą blendera lub ręcznie za pomocą łyżki . 
Ciasto pozostawiamy na około 30 minut , po upływie tego czasu smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni z obu stron . 

Gotowe placuszki podajemy o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami u mnie serek Almette , wędzony łosoś na zimno i koperek .