30 września 2021

Duszone podudzia z kurczaka

 
4 podudzia z kurczaka 
przyprawy - papryka słodka , przyprawa do mięs (knorr) , 
                   przyprawa do kurczaka po węgiersku (kamis)
pół łyżeczki ziół prowansalskich 
2 łyżki oliwy z oliwek 
4 łyżki margaryny palmy 
zimna woda 
 
Podudzia myjemy i oprószamy przyprawami , zalewamy oliwą z oliwek , mieszamy tak by mięso było nimi obtoczone . Pozostawiamy na około 12 godzin (można mniej) .
 
 
Gdy podudzia mamy gotowe , przekładamy je do garnka z margaryną i podsmażamy na złoty kolor . Następnie podlewamy woda tak by mięso było delikatnie za nużone i dusimy około godziny na małym ogniu . 
 
 
Podudzia podajemy z kluskami kładzione https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/05/kluski-kadzione.html , ziemniakami lub makaronem oraz sosem pieczarkowym ( przepis poniżej ) 
   
  Sos pieczarkowy ; 
 
300 g pieczarek 
2 łyżki masła 
2 łyżki mąki pszennej 
1 łyżka śmietany 18% 
około 0,5 l zimnej wody + 1 szklanka 
przyprawy - gałka muszkatołowa , Vegeta , pieprz biały , maggi 
 
Pieczarki obieramy , kroimy w grubsze pół plasterki i podsmażamy na maśle , dusimy do miękkości . Dolewamy zimną wodę i czekamy do zagotowania . Sos zagęszczamy zawiesiną wody z mąka i śmietany (do szklanki wody dodajemy mąkę i śmietanę , mieszamy rózgą na jednolitą konsystencję ) , wlewamy do wody z pieczarkami (wlewamy tyle zawiesiny jaką chcemy konsystencję sosu) . Doprawiamy do smaku przyprawami , ponownie zagotować . 
Do gotowego sosu możemy dodać odrobinę natki pietruszki lub koperku . 


26 września 2021

Bratkartofle

 
1 kg ziemniaków 
100 g boczku wędzonego 
1 cebula 
2 łyżki smalcu 
przyprawy-sól , pieprz biały , majeranek 
 
Ziemniaki gotujemy przez około 30 minut w mundurka (powinny być lekko miękkie ale nie twarde) po czym odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia . Gdy ziemniaki ostygną obieramy je ze skórki tak jednak by nie uszkodzić struktury ziemniaka . I przeciskamy przez krajarkę do gotowanych warzyw .  
 
 
Boczek podsmażamy to lekkiego wysmażenia , dodajemy do tego cebulę pokrojoną w średnią kostkę i smażymy do lekkiego ze złocenia się cebuli . Do tego wszystkiego dokładamy przeciśnięte ziemniaki , doprawiamy do smaku przyprawami i delikatnie mieszamy tak by nie rozwalić struktury ziemniaków 
( musi być widoczna lekka kostka która powstała dzięki krajarce ) . Podsmażamy około 10 minut do zagrzania się ziemniaków .
 
 
 
Bratkartofle opcjonalnie jest podawane z jajkiem po wiedeńsku lub podsmażoną białą kiełbasą . 

24 września 2021

Ciasteczka owsiane

 
200 g płatków owsianych 
30 g migdałów
50 g mąki pszennej 
100 g miękkiego masła 
3 łyżki brązowego/białego cukru 
2 jajka ( średnie )
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
 
  DODATKOWO 
100 g białej czekolady 
100 g gorzkiej czekolady 
 
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i mieszamy łyżką lub ręką na jednolitą 
masę .
 
 
Gotowa masa jest dość gęsta i twarda . Z masy robimy kulki po około 30 gram spłaszczamy ręką na niektóre ciasteczka możemy dać kilka płatków migdałowych . 
 
 
Gotowe ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 °C 
około 20 minut . Ciasteczka po upieczeniu przekładamy do góry dnem na sitku i studzimy .
 
Czekolady każdą z osobna i roztapiamy w mikrofali i polewamy ostudzone ciasteczka . Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady . 
 
 
Z całego przepisu wychodzi około 17 ciasteczek ( po 30 g masy przed pieczeniem ) do ciasteczek można dodać rodzynki , orzechy i inne ulubione dodatki .


20 września 2021

Pierogi ruskie

No i są moje pierogi , które uwielbiam :) Nie znam osoby która nie lubi pierogów a tym bardziej ruskich jedni z okrasą z cebulki , boczku albo jedno i drugie inni zaś śmietaną ja osobiście cebulką jak jej brakuje to uwielbiam z keczupem :) ( naj dziwniejszym dodatkiem do nich to słyszałam majonez ) 

 
1 300 g  ziemniaków ugotowanych do miękkości
500g sera twarogowego 
przyprawy - biały pieprz , Vegeta , 
                    słodka czerwona papryka (malusia szczypta) 
 
Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się masy . Gdy masa jest gotowa dodajemy przyprawy i pozostawiamy na chwilkę do przegryzienia . 
 
 
Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 
 
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
 
 
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .

Pierogi podajemy z ulubioną omastą u mnie jak widać pod smażona cebulka i boczek .

17 września 2021

Ciemne kluski śląskie


1 500 g ziemniaków + 3 duże surowe 
około 2 szklanek mąki ziemniaczanej 
2 łyżki octu 
sól
 
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości . Gdy ziemniaki podczas gotowania zaczną robić miękkie to ścieramy surowe ziemniaki (na tarce o sitku do ziemniaków) i pozostawimy je do odcieknięcia wody . Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków , solimy do bardzo gorących ziemniaków dodajemy starte ziemniaki i na nie dajemy ocet (robimy tak żeby ziemniaki nie ściemniały) . 
 
 
Mieszamy do połącznia oby dwóch rodzajów ziemniaków
i dokładamy mąkę tak by ziemniaki się kleiły a nie zrobiły się twarde 
u mnie nie pełne dwie szklanki o pojemności 250 ml) .
 
 
Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody , czekamy do wypłynięcia 
i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu .
 
jak widać nawet kluski się śmieją 

Gotowe kluski są doskonałym dodatkiem do rolady śląskiej z sosem czy same z masełkiem . 

14 września 2021

Bruschetta

 
duży pomidor malinowy 
1 mozzarella 
szczypta przyprawy do bruschetty (prymat) 
1 łyżeczka pesto z bazylii  (polecam primerba bazyliowa-knorr)
1 bagietka długa 
 
Pomidora i mozzarelle kroimy w drobną kosteczkę , przekładamy do miseczki i dodajemy pesto i przyprawę mieszamy do wymieszania się składników .
 
 
Bagietkę kroimy na kromeczki o grubości około 5 cm pod skosem ,  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Na każdą z nich układamy około półtorej łyżki pomidorów 
z mozzarella i zapiekany w piekarniku 220 °C przez około 20 minut (tak żeby mozzarella się lekko roztopiła) . Można udekorować listkiem bazylii i skropić oliwa z oliwek . 

11 września 2021

Pierogi z mięsem



1 kg mięsa wieprzowego (łopatka) 
2 marchewki 
1 pietruszka 
1/2 korzenia selera 
5 ziemniaków 
2 jajka 
8 kulek pieprzu czarnego 
6 ziarenek ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
przyprawy - Vegeta , pieprz czarny , maggi 
 
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości i po zostawiamy do wystygnięcia . Mięso myjemy , kroimy na mniejsze części , wrzucamy do garnka i dodajemy warzywa 
oraz pieprz w kulka , ziele angielskie ,  liść laurowy , garść Vegety . Zalewamy zimną woda tak by mięso było zakryte . Gotujemy do miękkości mięsa (około 2 do 3 godzin) . Gotowe mięso studzimy , wraz z marchewką , ugotowanymi ziemniakami mielimy na maszynce do mięsa doprawiamy przyprawami , dodajemy jajka 
i wyrabiamy ręką na gładka masę . 
 
 
Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 
 
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
  
 
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej rozbujanej wody z odrobiną oleju , soli i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .


Pierogi podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie jak widać pod smażona cebulka .


Z gotowego ciasta wychodzi około 90 sztuk pięknych pierogów . 

09 września 2021

Ciasto Salceson

 
4 jabłka średniej wielkości (około 1/2 kg) 
3 jajka 
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru białego
1/2 szklanki cukru brązowego 
4 łyżki cukru waniliowego 
1/2 szklanki oleju 
1/2 szklanki mleka 
3 płaskie łyżki kakao 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
1 płaska łyżeczka cynamonu 
 
  DO DEKORACJI 
cukier puder lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady lub nic 
 
Jabłka umyć , obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić 
w kosteczkę .
W misce robota kuchennego ubijamy jajka dodając stopniowo 
cukier (biały i brązowy) .
 
 
Składniki miksujemy do momentu aż masa zrobi się puszysta . Następnie do masy wsypać mieszankę z produktów sypkich 
(mąka , proszek do pieczenia , soda oczyszczona , 
cynamon , cukier waniliowy i kakao) nie przerywając ubijania wlewamy powoli mleko oraz olej .
 
 
Składniki dokładnie mieszamy aż połączą się na jednolitą masę . 
Na sam koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką . 
 
 
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryna i obruszoną bułką tartą . Lekko wyrównać .
 
 
Piec około 45 minut w 180 °C (do suchego patyka) 
Po wystudzeniu ciasto wystudzić i udekorować . 


06 września 2021

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami


 
450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony lub brykiet) 
650 obranych ziemniaków 
3 ząbki czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze 
2 łyżki masła 
przyprawy-sól , pieprz , maggi , Vegeta , 
pieprz Cayenne , gałka muszkatołowa  
 
Szpinak smażymy do odparowania wody , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę gałki muszkatołowej , Vegety , pieprzu . Gotowy szpinak przekładamy do miski w której będziemy robić farsz .
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , smażymy na maśle na złoty kolor . Gotową cebulę przekładamy do szpinaku .
Ziemniaki obrać , umyć i ugotować do miękkości , odcedzamy 
i przekładamy do szpinaku z cebulą . Tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków na gładką i jednolitą masę . Doprawiamy do smaku przyprawami . (można pominą pieprz Cayenne gdy nie lubimy ostrości) .
 
 
Gotowy farsz chwilę pozostawiamy do przestygnięcia . Po tym czasie lepimy pierogi . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .:
https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/09/ciasto-na-pierogi.html

Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie boki .


 
Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej , rozbujanej wodzie z odrobiną oleju , po wypłynięciu około 5 minut . 


02 września 2021

Ciasto na pierogi

No i są moje ulubione a wręcz kochane pierogi , nie przez to że lubię je jeść bo tak nie jest :P , lecz przez to że uwielbiam je robić ze wszystkim co tylko się da włożyć do nich . Mogę je robić non stop i mi się nie znudzą . Moje pierwsze pierogi były to ruskie 
(i one są moimi ulubieńcami) dopiero później dochodziły inne . 
Robię je z przyjemnością dla kogoś a najbardziej to dla męża , jak widzę że smakuje i je się z apetytem i zostaję poproszona 
o więcej . Za każdym razem robię ponad 100 ponieważ na 50 sztukach nie chce mi się brudzić rąk i kuchni :P 
Zapewne padnie pytanie ile zrobiłam ich w życiu ? 
I powiem szczerze , że już tego nie liczę bo jest tego mnóstwooo :) 

Przepis stary jak świat i sprawdzony :) 


750 g  mąki pszennej (ja używam dalachowskiej typ480) 
3 łyżki oleju
1 jajka 
około 300 do 350ml letniej wody 
1 duża szczypta soli 
 
Mąkę , olej , jajka oraz sól przekładamy wszystko do jednej miski i wlewamy powoli wodę 
(temperatura wody powinna być taka żeby bezpośrednio włożyć do niej ręka i nie parzyła nas) odrobina po odrobinie , gdy ciasto będzie się robiło jednolicie to oznacza że wystarczy wody . 
Lekko wyrobione ciasto przekładamy na oprószony blat i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie się odklejało od rąk . Gotowe ciasto pozostawiamy w spokoju żeby odpoczęło (około 30 minut ).  
Gdy ciasto odpocznie to odrywamy mniejszy kawałek , lekko wyrabiamy w rękach i wałkujemy na lekko oprószonym blacie do grubości około 3 milimetry (grubość zależy od nas jakie wolimy tak wałkujemy) . Następnie wycinamy okrągłe krążki , na każdy kładziemy łyżeczkę farszu (można więcej ponieważ porcja farszu będzie się różnic od wielkości krążka) .
Gdy mamy już położony farsz składamy na pół i mocno sklejamy żeby się nie rozkleiły podczas gotowania .
 
 
 
Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju i soli . Pierogi wrzucamy na rozbujaną wodę , mieszamy , czekamy na wypłynięcie i po wypłynięciu oczekujemy około 5 do 7 minut . Ugotowane pierogi wyciągamy z wody łyżką cedzakową na durszlak lub talerz żeby ociekały i się nie skleiły . 

Poniżej umieszczam link do pierogów które znajdziecie na blogu ; 
pierogi ryskie -
pierogi z mięsem - 
pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - 
pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami -