06 maja 2021

Kluski kładzione

 
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej 
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki wody 
  
Do głębokiego talerza / miski wbijamy jajka , dodajemy wodę , 
sól i mąkę mieszamy widelcem na jednolitą i gładką masę .
Zagotować wodę która lekko solimy . Zaczynamy kłaść kluski , najpierw zanurzamy łyżkę od zupy w wodzie a później nabieramy ciasto na kluski wielkości około 1/3 łyżki i wkładamy do wrzącej 
wody . Postępujemy tak do czasu aż zużyjemy całe ciasto na kluski . Delikatnie mieszamy i czekamy aż kluski wypłyną . Gotujemy około 
3 do 5 minut na lekkim ogniu . 
Gotowe kluski wyłowić łyżką cedzakową i podajemy z sosem , roztopionym masłem lub podsmażonym boczkiem .
Kluski można podać jako danie lub dodatek do dania  . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz