12 grudnia 2021

Ciasto szczęścia

Ciasto które ja nazywam osobiście ciasto "głodomorek" przez to ze trzeba je karmić i dbać o nie by wyszło . Prawdziwa nazwa ciasta to „ Herman ”  
 

  ZACZYN
1/3 szklanki mąki pszennej 
1/3 mleka 3,2%
1/3 szklanki cukru 
szczypta suszonych drożdży 

W misce wymieszać wszystkie składniki , przykryć i odstawić na noc w cieple miejsce . Mieszać raz  dziennie , proces fermentacji będzie trwać 3 dni (więc ciasto najlepiej zacząć w czwartek wieczorem) 
Po trzech dnia postępować według poniżej umieszczonego przepisu . 


PONIEDZIAŁEK : zakwas przełożyć do miski , dodać 250 g cukru ,
 NIE MIESZAĆ!  przykryć ściereczką 
WTOREK : wlać 250 ml mleka , NIE MIESZAĆ! 
ŚRODA : dodać 250 g mąki , NIE MIESZAĆ! 
CZWARTEK : zamieszać rano , w południe i wieczorem 
PIĄTEK : dodać 250 g cukru , NIE MIESZAĆ! 
SOBOTA : zamieszać drewnianą łyżką , podzielić na 4 części 
(3 z nich rozdać , jedna dla siebie) 
NIEDZIELA : pieczemy swoje ciasto i do 4 części dodajemy ;
  250 ml oleju 
  250 g mąki pszennej 
  3 całe jajka 
  1/2 paczki proszku do pieczenia 
  1/2 łyżeczki soli 
  1 cukier waniliowy 
  starta czekolada 
  owoce (można pominąć) 
 
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy na jednolita masę , wylewamy do tortownicy (na górę można ułożyć owoce) . Piec w temperaturze 180 °C przez około 45 minut . 
 
 
przed upieczeniem 
po upieczeniu