14 listopada 2021

Pieczone koko


około 2 kg kurczaka 
przyprawy - pieprz biały , estragon , zioła prowansalskie , papryka słodka ,
pieprz czarny grubo mielony , przyprawa do mięs (Knorr) 
oliwa z oliwek 
100 g margaryny

Kurczaka myjemy , oczyszczamy i przekładamy do brytfanki (może być głębokie naczynie żaroodporne) posypujemy przyprawami 
z każdej strony , w środku również ale tylko przyprawą do mięs polewamy oliwa . Pozostawiamy na około 10 godzin 
do przegryzienia . Po tym czasie pieczemy . Do brytfanki w którym marynowali my kurczaka dokładamy margarynę i wkładamy go do piekarnika na druga półkę od dołu . Pieczemy około 2 do 2,5 godziny 
(ja mam tak że 1 do 1, 5 godziny na 1 kg mięsa) w 175 °C . 
Pieczemy 30 minut , obracamy kurczaka następnie kolejne 30 minut zaś obracamy i po tym czasie pieczemy bez obracania 1 godziny pod przykryciem kolejne 30 minut pieczemy bez przykrycia do zrumienienia kurczaka .
 

Gotowego kurczaka podajemy z ulubioną surówk,sałatka,frytkami,ziemniakami purre lub białym kluskami .