30 kwietnia 2023

Kotlet mielony drobiowy


500 g mięsa mielonego drobiowego
1 łyżka bułki tartej 
1 czerstwa mała bułka 
woda - do namoczenia 
1 jajko 
przyprawy - curry, słodka papryka, pieprz biały, maggi, zioła prowansalskie, suszony koperek

bułka tarta- do panierowania 
olej- do smażenia 

Mięso mielone drobiowe (u mnie zmielone i zmieszane udko z kurczaka, pierś kurczaka i indyka) przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśniętą namoczoną bułkę w wodzie, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładanie wyrabiamy masę mięsną. 


Pozostawiamy na około 10 minut do przegryzienia.
Po upływie tego czasu z mięsa formujemy klopsy które panieruje my w bułce tartej.
 

Gotowe i uformowane klopsy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.