05 kwietnia 2024

Placuszki z mango


500 g pulpy z mango 
1 jajko 
80 g mąki pszennej 
10 g mąki migdałowej 
60 ml mleka 1,5 %
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 mała łyżeczka cukru 
olej- do smażenia

Pulpę (zblendowane mango ) z mango przekładamy do miski , dodajemy jajko , dokładnie mieszamy na koniec dokładamy resztę składników (mąkę migdałową można zastąpić zwykłą) mieszamy na gładką i jednolitą masę ( o konsystencji podobnej do gęstego ciasta naleśnikowego) . Pozostawiamy na około 30 minut . 


Po upływie tego czasu na patelnie nalewamy niewielką ilość oleju , dobrze nagrzewamy i nakładamy łyżkę ciasta i smażymy około 
7 minut na mniejszym ogniu następnie obracamy 
na drugą stronę i smażymy kolejne 7 minut na złoty kolor . 
I tak postępujemy do wykorzystania ciasta  . 


Gotowe placuszki odsączamy na papierze ręcznikowym . 


Podajemy z cukrem pudrem lub zajadamy same placuszki .