14 stycznia 2023

Poduszka budyniowa


5 jajek 
3 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka cukru 
1 1/2 szklanki mleka 
1 szklanka oleju 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 krople aromatu waniliowego 

BUDYŃ 
3  sztuki budyniu waniliowego
2 3/4 szklanki mleka 3,2%
4 łyżki mleka 

DODATKOWO 
1 łyżeczka kawy 
2 łyżki kakao 

Budyń z cukrem rozprowadzamy w części mleka a pozostałą część zagotować . Do zagotowanego mleka dodać dobrze wymieszany proszek budyniowy oraz cukier i cały czas mieszając , zagotować . 
Do miski miksera wbić jajka dodać cukier . Ubić na puszysta masę , dodać aromat oraz wymieszana z proszkiem do pieczenia mąkę , olej mleko . Ciasto wymieszać na jednolitą masę i wylać do wyłożonej papierem formy (25x30 cm) . 


Na sitku wymieszać kawę z kakao i obficie zasypać wierzch wylanego ciasta . Przestygnięty budyń kłaść łyżką na zasypane ciasto . 


Piec w temperaturze 180 °C przez około 50 minut .