21 stycznia 2023

Kapusta biała na ciepło


1 główka białej kapusty 
2 średnie marchewki 
15 pieczarek 
3 łyżki smalcu ze skwarkami
1 łyżka masła 
1 duża cebula 
2 łyżki posiekanego koperku 
1 liść laurowy 
6 kulek pieprzu czarnego 
4 kulki ziela angielskiego 
przyprawy - sól, pieprz, maggi, Vegeta, 

Pieczarki obieramy i kroimy drobno . Smażymy na patelni z dodatkiem masłem do odparowania wody . Odstawiamy na bok . 
Kapustę siekamy drobno, marchewkę obieramy , trzemy na tarce 
o dużych oczkach i dodajemy do kapusty . Kapustę z marchewką płuczemy pod bieżącą wodą następnie dolewamy odrobinę wody 
i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego , 
pieprzu w ziarnach , ziela angielskiego . 
W między czasie roztapia my smalec i kroimy w kostkę obraną 
cebulę . 
Gdy kapusta z marchewką mamy miękka dodajemy pieczarki , cebule i zalewamy to gorącym smalec . Doprawiamy do smaku
przyprawami . Na koniec dodajemy posiekany koperek .