31 stycznia 2022

Zapiekane naleśniki gyros

 
  NALEŚNIKI 
1/2 l mleka 3,2%
1/2 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju  
Jajko 
Vegeta 
 
  FARSZ 
2 piersi z kurczaka  
500 g pieczarek
1/2 papryki czerwonej 
1/2 kg sera żółtego 
oliwa z oliwek 
2 łyżki masła 
2 łyżki śmietany 
6 łyżek ketchupu 
przyprawy - przyprawa do Gyrosa  , pieprz biały , curry , 
 
Z podanych składników na naleśniki robimy jednolite ciasto 
i pieczemy naleśniki 
( u mnie patelnia do naleśników średnica 24 cm ) . 
Pieczarki obieramy i kroimy pół plasterki , podsmażamy na maśle do odparowania wody . Pozostawiamy do wystygnięcia . 
Pierś z kurczaka myjemy , kroimy w drobną kostkę przyprawiamy przyprawami i smażymy na oliwie do stracenia surowości pod koniec dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w koskę oraz podsmażone pieczarki , doprawiamy ponownie do smaku .
 
 
Na sam koniec dodajemy śmietanę i ketchup . 
Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach . 
 
Na każdy naleśnik nakładamy 1 1/2 łyżki farszu i garstkę startego sera . 
Następnie zwijamy boki i rokujemy .
 
 
 
Gotowe naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą sera żółtego  .
Zapiekamy w 180° C przez około 20 do 30 minut . 
 
 
Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym lub jemy jako danie samodzielne .