31 stycznia 2022

Zapiekane naleśniki gyros

 
  NALEŚNIKI 
1/2 l mleka 3,2%
1/2 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju  
Jajko 
Vegeta 
 
  FARSZ 
2 piersi z kurczaka  
500 g pieczarek
1/2 papryki czerwonej 
1/2 kg sera żółtego 
oliwa z oliwek 
2 łyżki masła 
2 łyżki śmietany 
6 łyżek ketchupu 
przyprawy - przyprawa do Gyrosa, pieprz biały, curry 
 
Z podanych składników na naleśniki robimy jednolite ciasto i
pieczemy naleśniki (u mnie patelnia do naleśników średnica 24 cm) . 
Pieczarki obieramy i kroimy pół plasterki, podsmażamy na maśle do odparowania wody.
Pozostawiamy do wystygnięcia. 
Pierś z kurczaka myjemy,  kroimy w drobną kostkę przyprawiamy przyprawami i smażymy na oliwie do stracenia surowości. Pod koniec dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę oraz podsmażone pieczarki, doprawiamy ponownie do smaku.

 
Na sam koniec dodajemy śmietanę i ketchup. 
Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach. 
 
Na każdy naleśnik nakładamy 1 1/2 łyżki farszu i garstkę startego sera. Następnie zwijamy boki i rokujemy.
 
 
 
Gotowe naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą sera żółtego.
Zapiekamy w 180 °C przez około 20 do 30 minut. 
 
 
Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym lub jemy jako danie samodzielne.