10 lipca 2021

Krokiety z pieczarkami i serem


 
500 g pieczarek
250 gram sera edamskiego 
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta  
oliwa z oliwek , lub masło 
 
olej - do smażenia krokietów 
 
Pieczarki kroimy z pół talarki , podsmażamy do momentu odparowania z nich wody , doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą Vegety . 
Studzimy pieczarki . Ser kroimy w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Dokładamy do pieczarek i dokładnie mieszamy .  
 

Naleśniki na słono smażymy z przepisu podstawowego (https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html) , potrzebujemy około 8 sztuk o średnicy 20 cm .
 
Na każdy naleśnik nakładamy odrobinę farszu , boki naleśnika składamy do zewnątrz i zwijamy w rulonik . 
  
 
Gotowe krokiety pozostawiamy chwilę do ostygnięcia . Po ostygnięciu panierujemy pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na złoty kolor z obu stron .