10 listopada 2025

Domowa kaszanka

Dziś kolejny przepis który powstał ze współpracą z moim mężem . 
Przepis jest stworzony na jeden kilogram gotowej kaszanki . 


 NA 1 KG KASZANKI 

200 g suchej kaszy jęczmiennej drobnej 
200 g łopatki wieprzowej 
200 g podgardla wieprzowego 
200 g wątroby 
200 g nerek 

Mięso gotujemy w osolonej wodzie (15 g) z dodatkiem liścia laurowego oraz ziaren ziela angielskiego około 2 godziny . Po godzinie dodajemy wątrobę i nerki . Po ugotowaniu mielimy na drobny sicie fi2,7 wraz z jedną dużą główka białej cebuli . Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do zmielonego mięsa . Dodajemy krew według uznania (około 200 a 250 ml) doprawiamy do smaku (trzeba jednak pamiętać że powinno to być delikatnie przesolone) przyprawy sól pieprz i majeranek . 

Nadziewamy w jelita wieprzowe kaliber 28/32 mm . Parzymy w wodzie o temperaturze między 68 a 72 °C przez około 20 minut . Po czym przekładamy z gorącej wody do lodowatej i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . 

Jeżeli nie chcemy kaszankę w jelitach możemy włożyć do słoików i pasteryzować od zagotowania na średnim ogniu , 50 minut .