18 maja 2021

Szarlotka

 Moje pierwsze ciasto samodzielne które upiekłam . Uwielbiam je  . 
Szybki i łatwy przepis , zrobisz je raz i będziesz do niego 
powracać nie raz , wiem po sobie . 


3 szklanki mąki pszennej 
200 g masła / margaryny 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
4 żółtka 
1 jajko 
4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
16 g cukru wanilinowego 
1 szklanka cukru pudru 
 
1 kg jabłek 
cynamon 
 
 cukier puder do posypania szarlotki  

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia , 
dodać pokrojone w kostkę masło(bardziej kruche ciasto )/margarynę , 
posiekać .
Dodać żółtka , jajko , cukier puder , cukier waniliowy , 
kwaśną śmietanę zagnieść ciasto .
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce 
o grubych oczkach .


Na blaszce o wymiarach (25x30) 
wysmarowanej margaryną
i obsypaną bułką tartą lub formę do tary o średnicy 
30 cm i wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta . 
Jabłka odciskamy z nadmiaru soku i układamy na ciasto posypujemy cynamonem . 


Drugą połową ciasta przykryć jabłka w
 kilku miejscach 
nakłuć widelcem .
Piec w temperaturze 170-180 °C przez około 40-50 minut .
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz