około 1 litra mleka
250 maku mielonego
4 łyżki cukru
100 g płatków migdałowych
200 g rodzynek
100 moreli suszonych
50 g suszonych śliwek
50 g orzechów włoskich
8 ml aromatu migdałowego
2 białe bułki pszenne
Do garnka z podwójnym dnem lub z grubym dnem wlewamy mleko
(1 litr) , dosypujemy cukier i zagotowujemy . Do gotującego maku wsypujemy mak i gotujemy około 10 minut . Po upływie tego czasu dodajemy do maku rodzynki , płatki migdałowe , posiekane orzechy oraz pokrojone w kostkę śliwki i morele , dokładnie mieszamy . Gotujemy około 30 minut od czasu do czasu mieszając , gdy masa za bardzo nam zgęstnieje dolewamy odrobinę mleka (masa ma być dość mokra) . Na koniec wlewamy olejek migdałowy, zagotowujemy
(w tym momencie do makówek możemy dosypujemy cukier) .
Bułkę kroimy w cienkie kromeczki .
Na dno miski wlewamy odrobinę makówek na górę układamy bułkę , zalewamy makówkami następnie ponownie układamy cienkie kromki bułki i tak postępujemy do wykończenia .