21 grudnia 2024

Makówki


około 1 litra mleka
250 maku mielonego
4 łyżki cukru 
100 g płatków migdałowych
200 g rodzynek
100 moreli suszonych
50 g suszonych śliwek 
50 g orzechów włoskich 
8 ml aromatu migdałowego 
2 białe bułki pszenne 

Do garnka z podwójnym dnem lub z grubym dnem wlewamy mleko 
(1 litr) , dosypujemy cukier i zagotowujemy . Do gotującego maku wsypujemy mak i gotujemy około 10 minut . Po upływie tego czasu dodajemy do maku rodzynki , płatki migdałowe , posiekane orzechy oraz pokrojone w kostkę śliwki i morele , dokładnie mieszamy . Gotujemy około 30 minut od czasu do czasu mieszając , gdy masa za bardzo nam zgęstnieje dolewamy odrobinę mleka (masa ma być dość mokra) . Na koniec wlewamy olejek migdałowy, zagotowujemy 
(w tym momencie do makówek możemy dosypujemy cukier) . 


Bułkę kroimy w cienkie kromeczki . 


Na dno miski wlewamy odrobinę makówek na górę układamy bułkę , zalewamy makówkami następnie ponownie układamy cienkie kromki bułki i tak postępujemy do wykończenia . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz