13 sierpnia 2024

Kapuśniak


1 żeberko ekstra mięsne
2 kości ze schabu
2 porcje rosołowe 
1 szyja z indyka 
3 marchewki
2 pietruszki 
1/4 selera 
1 mała cebula 
1 zielona część z pora
2 liście laurowe
4 kuli ziela angielskiego
6 kulek pieprzu
Około 2 litrów wody 
4 średniej wielkości ziemniaki 
1/2 małej główki kapusty białej 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
mała szczypta kminku 
szczypta mielonego ziela angielskiego
przyprawy-pieprz, sól, maggi

Mięso z marchewką, pietruszka, selerem, porem, opaloną cebulą oraz liściem laurowy, kulkami pieprzu i ziela angielskiego przekładamy do garnka,zalewamy wodą tyle by mięso było delikatnie przykryte . Zagotowujemy, zmiejszamy gaz i gotujemy około 4 godziny. 
W między czasie kroimy drobno kapustę, kroimy w średnia kostek ziemniaki.
Po upływie tego czasu przedzamy rosół przez sitko, dokładamy kapustę oraz ziemniaki, gotujemy do miękkości. Do rosołu dodajemy pokrojone w kostkę warzywa z zupy oraz obrane mięso z żeberka. Doprawiamy do smaku solą, maggi, pierzem, kminkiem i mielonym ziele angielskie . Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zagotowujemy.