08 listopada 2024

Czosndog


1 bagietka czosnkowa
2 łyżki tartej mozzarelli
1 długa lub 2 krótkie parówki
3 plastry ogórka kanapkowe
1 plaster cebuli 
2 pomidorki koktajlowe
ketchup
sos belgijski
prażona cebulka

Parówkę gotujemy do zagotowania wody następnie wyłączamy gaz 
i czekamy około 7 minut .
Surowa bagietkę nacinamy wzdłuż i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zezłocenia. 
Gdy bagietkę mamy gotową na dno wykładamy większą połowę sera , zapiekamy . 


Na upieczoną bagietkę i zapieczony ser układamy parówkę , posypujemy resztą sera , zapiekamy 10 minut . 


Po upływie tego czasu na bagietkę z parówka układamy drobno pokrojone ogórki , cebulkę i pomidorki w plasterki. Całość polewamy sosami i posypujemy prażona cebulką . 


Sos belgijski kupiłam na Stacji paliw-Orlen.