09 lutego 2022

Surówka obiadowa



 
1 średnia główka kapusty 
3 papryki czerwone 
2 pory 
3 marchewki 
2 cebule 
pęczek koperku 
 
Kapustę szatkujemy na drobno , paprykę i cebulę kroimy z drobną kostkę , por kroimy w pół talarki ( lub grubość por na 4 części ) , marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach a koperek drobno siekamy . Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski . 
 
  ZALEWA 
1 szklanka cukru 
1 1/2 łyżki soli ( płaskie ) 
1 szklanka oleju 
1/2 szklanki octu 
1 szklanka gazowanej wody 
4 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu
1 liść laurowy 
 
Wszystko do jednego garnka i zagotować a następnie ostudzić !
 
Gdy mamy zimną zalewę to wlewamy do kapusty 
z warzywami i mieszamy . 
Surówkę najlepiej przygotować dzień wcześniej ale wystarczająco będzie 4 godziny przed podaniem .